Dragan Đilas
Foto: Printscreen/TV N1

 

Katastrofalni rezultati novih istraživanja i nedostatak bilo kakvog valjanog plana i strategije izazvali su žestoka komešanja unutar srpske opozicije.

Došlo je, kažu sagovornici našeg lista, dotle da neki razmišljaju čak i o pobuni protiv dosad neprikosnovenog gazde Dragana Đilasa, iza kojeg stoji, nije tajna, mastermajnd Dragan Šolak, prvi čovek „Junajted grupe“.

NEUBEDLJIVO

Prema rečima jednog dobro upućenog dugogodišnjeg opozicionara, nervoza i napetost se mogu opipati u vazduhu na sastancima.

- Mnogima su, poput Miroslava Aleksića, Save Manojlovića, Aleksandra Jovanovića Ćute, pa i Zdravka Ponoša, porasli apetiti i sada, ne potpuno otvoreno, ali napola glasa kritikuju lidera Stranke slobode i pravde. Navodno je i Zoran Lutovac među onima koji bi voleli da vide leđa Đilasu, a neki pominju da načinom na koji njen partijski šef vodi opoziciju nije najzadovoljnija ni Marinika Tepić - objašnjava sagovornik Alo! i nastavlja:

opozicija

Printscreen

 

 

- Naravno, ima u svemu i dosta kuloarskih priča, međutim, meni se čini da se nešto zaista dešava. Priča ide u tom pravcu da je Đilas apsolutno neomiljen u narodu i da zbog toga malo ljudi glasa za opoziciju. Kažu i da su njegovi javni nastupi neubedljivi i protivrečni, te da je više puta govorio protiv ambasada i ambasadora od kojih neki drugi opozicionari očekuju pomoć u rušenju vlasti i predsednika Aleksandra Vučića.

Kaže naš sagovornik i da se Đilasu zamera što je nedovoljno uključen u proteste i blokade:

- On se čovek nije ni pojavio na Prokopu, nego je poslao Mariniku Tepić, a posle se pročulo da je mirno pijuckao kaficu na Vračaru dok smo mi tabanali po Beogradu. Iskren da budem, ni ja ne razumem šta to radi, mada sam sasvim siguran da ovi koji pričaju protiv njega u stvari to rade prevashodno da bi pokušali oni da se nametnu za lidera.

Podsetimo, i Alo! je u više navrata pisao o svojevrsnoj igri prestola unutar opozicionog korpusa. U jednom trenutku priča se, osim na Đilasa, svela na Manojlovića i Aleksića.

Lider pokreta Kreni-Promeni, međutim, brzo se, narodski rečeno, olupao posle izbora, doživevši čak i takvu blamažu da ga opozicione kolege maltene poteraju iz Niša, gde je, kako su smatrali, došao da se ogrebe o njihovu pobedu u opštini Medijana. Savo je, inače, javno razmenio nekoliko prilično teških replika s ljudima iz Đilasovog SSP, po čemu se jasno videlo koliki je među njima nivo netrpeljivosti i konkurencije.

ČEKA SE RASPLET

Što se tiče Aleksića, njegova popularnost skočila je u određenoj meri posle određenih opozicionih akcija i nastupa u parlamentu, ali sve se to svodi na minimalne pomake. Ipak, bilo je to dovoljno, kažu uz nagovor i potporu s određenih inostranih adresa, da se lider NPD prvo zaputi na turneju po Americi (hvalio se odande nekoliko puta susretima sa pojedinim nižepozicioniranim zvaničnicima), a onda i da ovde pokaže mnogo veće ambicije među opozicionarima nego ranije.

Kako god, rasplet se čeka! Kad već ne mogu ni da primirišu Vučiću, svim gorepomenutima je ostalo da se glože među sobom. I tako ukrug.

 

Hteo da napadne Vučića,

pa ga u stvari nahvalio

 

Medveđu uslugu učinio je Dragan Đilas prvo sebi, a onda i celoj opoziciji autorskim tekstom za Šolakove medije u kojem je hteo da napadne Vučića, a onda ga je, u stvari, ishvalio. Upravo na tom tekstu zamerili su mu mnogi u opoziciji jer je postigao sve suprotno od onoga što je hteo.

Lider SSP, naime, zamerio je predsedniku Srbije što uspeva da održi dobre odnose sa svima, nabrajajući zapadne lidere, Rusiju, Kinu, Erdogana i mnoge druge. Na taj način on je praktično potvrdio da Srbija vodi svoju suverenu i samostalnu politiku, zbog koje je cene. Teško bi, inače, baš svi ti koje je pobrojao mogli da budu zadovoljni da smo izabrali nečiju stranu, a ne njihovu. Naprotiv, baš zato što držimo isključivo svoju srpsku stranu i možemo da budemo ovo što jesmo.

 

Moć novca

Sagovornici iz opozicije za Alo! kažu da, koliko god se povećavalo negativno raspoloženje u opoziciji protiv Đilasa, njega nikako ne treba otpisivati. Evo šta kaže jedan od opozicionara, koji je neko vreme blisko sarađivao sa liderom SSP:

- On je pre svega prekaljen u ovakvim bitkama sa suparnicima iz opozicije koji bi da mu vide leđa i dođu na njegovo mesto. Naučio je, ako ništa drugo, u DS kako se politički eliminišu rivali. Drugo, Đilas iza sebe ima moć novca, kojeg ima koliko mu zatreba, kao i medijsku mašineriju iza koje stoji Dragan Šolak. Što bi se reklo - malo li je?

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading