Mihailo Jovanović
Foto: Printscreen/Foto: Marina Jančević

Jovanović je na panelu istakao da su podaci postali glavni resurs u tehnološkorazvijenim društvima, kojima zahvaljujući odgovornoj državnoj politici pripada i Srbija.

„Posebno smo ponosni na Državne data centre u Beogradu i Kragujevcu, koji su jedni od najsavremenijih objekata ovog tipa u regionu i najbezbednija su mesta za čuvanje podataka svih naših građana i privrede, ali i komercijalnih korisnika. Glavni simbol digitalne transformacije u Srbiji je DDC u Kragujevcu koji čine dva objekta, izgrađena po najvišim tehničkim i svetskim standardima“, rekao je Jovanović i dodao da je to ujedno i prvi data centar koji je dobio sertifikat za EN 50600 klasu 4 data centra u istočnoj i jugoistočnoj Evropi u kojem se nalazi i Prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju.

EN 50600 je evropski standard koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama koji poseduje samo 8 data centara u zemljama zapadne Evrope.

Mihailo Jovanović

Foto: Marina Jančević

 

Govoreći o saradnji između Republike Srbije i CERN-a, Jovanović je objasnio zašto bi skladištenje podataka iz CERN-a bilo važno za našu zemlju.

„Republika Srbija je dobila jedinstvenu priliku i podršku CERN-a da se priključi jednom od najznačajnijih naučnih projekata u svetu i tako dodatno učvrsti svoj položaju naučnoj i tehnološkoj međunarodnoj saradnji. Zahvaljujući izuzetnim performansama DDC-a u Kragujevcu, ne samo da čuvamo, već se spremamo da i analiziramo i obrađujemo podatke za jedan od četiri glavna eksperimenta – CMS.

Naša zemlja je jedna od možda i prvih zemalja koja će odmah biti TIER1. Cilj je da brzo dostignemo 10% ukupnih kapaciteta svih ukupnih TIER1 resursa.

Po potpisanom memorandumu, kod nas će biti ukupno 45 PB (petabajta) podataka“, objasnio je Jovanović i naglasio je da će ceo sistem koji će biti deo Globalne LHC računarske mreže, biti projektovan od strane naših inženjera, gde ćemo pokušati da uvedemo nove trendove.

Mihailo Jovanović

Foto: Marina Jančević

 

Što se tiče razvoja veštačke inteligencije u Srbiji i pozicioniranja Srbije na globalnoj sceni veštačke inteligencije Jovanović je naglasio da je Srbiji ukazana velika čast što će po prvi put, u decembru mesecu predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju.

„U decembru zvanično preuzimamo predsedavanje GPAI, čime Beograd postaje prva evropska prestonica u kojem će biti održan ovaj međunarodni događaj i epicentar najaktuelnijih rešenja iz oblasti veštačke inteligencije. Beograd je 3. i 4.decembra domaćin Ministarskog samita Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju na kojem će učestvovati ministri i vodeći stručnjaci iz celog sveta“,zaključio je Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading