Sinisa Mali
Foto: Tanjug/Tanjug

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa predstavnicima kreditne agencije Mudis i tako započeo sastanke u okviru učešća na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke.

- Najpre, veoma je važno da smo danas ovde i da predstavljamo Srbiju. Godišnja sednica MMF-a i Svetske banke je najveći događaj u svetu kada su finansijske institucije u pitanju - istakao je Siniša Mali.

- Ceo svet je ovde, kao i svi koji nešto znače u finansijama su ovde i dobro je da pokažemo šta je Srbija do sada uradila. Ovo je prvi put u istoriji da mi dolazimo kao zemlja sa investicionim kreditnim rejtingom - kaže ministar finansija.

- Mi više nismo zemlja koja je u razvoju, sada smo zemlja koja je dobila taj investicioni kreditni rejting. Naravno, mi ni sa time nismo zadovoljni, imao sam sastanke sa sve 3 najveće kreditne rejting agencije u svetu. Jedna od njih, S&P, već nam je dala investicioni kreditni rejting, ostaju još Mudis i Fič - objašnjava Siniša Mali.

On dodaje da je na sastancima predstavio Srbiju kao drugu najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, da nam je rekordno niska nezaposlenost a rekordno visoka zaposlenost, da se otvaraju u Srbiji fabrike, imamo rekordne strane direktne investicije, čak 12 posto veće nego prethodne godine, a prošla godina sa 4,5 milijardi evra je bila rekordna. Deficit nam je u kontroli i javni dug u odnosu na BDP 46,5 odsto - podvukao je Siniša Mali.

Sinisa Mali

Tanjug

 

On dodaje da je jedna mala Srbija pokazala kao u uslovima globalne neizvesnosti, kada se svet suočava sa globalnom krizom i stope rasta su sve niže, sve je suprotno u odnosu na ono što se dešava u Srbiji.

- Imamo pozitivne stope rasta, daleko iznad proseka EU, s druge strane očuvali smo makroekonomsku stabilnost, i kažem, udeo javnog duga u BDP je daleko manji od proseka Evrozone. Sve to nam daje nadu da ćemo pre početka naredne godine dobiti kreditni rejting bar od jedne od te dve kreditne agencije, a do kraja sledeće da bude potvrđeno od sve tri. Dakle, Srbija je na dobrom putu - kaže Siniša Mali.

Što se tiče sastanka sa delegacijom "Bank of America", Siniša Mali kaže:

- BOA je jedna od najvažnijih finansijskih institucija na svetu. Oni su nam bili savetnici kada je emitovanje obveznica Telekoma u pitanju, važno je da ih imamo kao podršku da se Srbija predstavi investitorima na najbolji način. Nikada nije bilo veće interesovanje za naše hartije od vrednosti, za naše fabrike, mislim da je to dobra pozicija - kazao je Siniša Mali.

On je ponovio da nismo zadovoljni i da je cilj da do kraja sledeće godine imamo potvrdu sve tri kreditne agencije.

Sinisa Mali

Tanjug

 

- Nemojte da zaboravite da sam ja ovde predstavio i projekat EXPO i druge ciljeve Srbije. Nama će prosečna plata sledeće godine biti preko 1.000 evra, to je obećanje koje smo dali 2019. godine. Imaćemo prosečnu zaradu 1.400 evra 2027. godine, obećanje koje smo dali kroz program Srbija 2027. To vide investitori, i to je jedna slika drugačije i uspešnije Srbije - podsetio je Siniša Mali.

On je dodao da je kompanija Telekom dobila kreditni rejting.

- To je veoma važno, i ova emisija obveznica od pre par dana, je samo dokaz uspeha naše zemlje. Samo par nedelja posle dobijanja kreditnog rejtinga, Telekom izlazi na svetsko tržište. To vam samo govori kolika je tražnja i koliko je kredibilitet Srbije porastao. Imate više novca da realizujete svoje ciljeve, otvarate fabrike, zapošljavate ljude i napredujete i razvijate se. Mi očekujemo naredne godine privatne naše kompanije, koje će izaći na Beogradsku berzu sa svojim korporativnim obveznicama - kaže Siniša Mali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading