Dejan Ristić
Foto: Printscreen/Printscreen

Ministar informisanja i telekomunikacija g. Dejan Ristić izjavio je gostujući u jutarnjem programu Prve televizije ,,Jutro na prvoj’’ da je od izuzetne važnosti posvećeni rad na promociji i intenziviranju dijaloga u okviru medijske zajednice i ponovio opredeljenost i odlučnost Ministarstva u pravcu kontinuiranog unapređenja oblasti javnog informisanja.

,,Ministarstvo je u prethodnom periodu održalo niz konsultativnih sastanaka sa glavnim i odgovornim urednicima, predstavnicima medijskih udruženja, sindikata i medijskim poslenicima. Prelazimo u narednu fazu organizovanjem zajedničkih sastanaka i još jednom pozivamo sve zainteresovane aktere na medijskoj sceni da se uključe i da zajednički nastavimo da radimo na daljem unapređenju oblasti javnog informisanja u Republici Srbiji’’, rekao je ministar g. Ristić. 

Ministar g. Ristić istakao je i to da su zahvaljujući posvećenom radu Ministarstva prvi put od uspostavljanja zakonske obaveze sve lokalne samouprave raspisale konkurse u oblasti javnog informisanja. ,,Ovaj podatak od izuzetne je važnosti za sve lokalne i regionalne medije kojima su konkursi značajan izvor finansiranja, kao i za građane kojima je mogućnost informisanja o lokalnim temama od velike važnosti’’, rekao je ministar g. Ristić.

Ministar je istakao i posvećenost radu na unapređenju materijalno-pravnog statusa novinara i istakao da postoji dobra saradnja sa Radio-televizijom Srbije i Radio-televizijom Vojvodine na rešavanju ovog pitanja u okviru javnih medijskih servisa. 

Ministar je posebno ukazao na to da je od početka godine zabeleženo za oko 40% manje slučajeva ometanja rada ili ugrožavanja bezbednosti novinara u odnosu na isti period prethodne godine.

Ministar je govorio i o započetoj proceduri za uvođenje 5G mreže u Republici Srbiji i istakao da je  Predlogom pravilnika o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja za 5G, koji je Ministarstvo objavilo, započeta procedura za uvođenje mreže pete generacije. 
Ministar se osvrnuo i na činjenicu da je od početka godine zabeležen dalji rast prihoda od izvoza IKT usluga koji je za čitavih 19% veći od onog iz istog perioda rekordne 2023. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading