Beli i Parović častili protivnike sa 500.000 €!

Damira Ramadani | vesti 2017-03-27 17:32:34 2017-03-27 17:32:34

Predsednički kandidat Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, objavio je da neće koristiti sredstva iz državnog budžeta namenjena za kampanju.

D. Milenković

Njegovim stopama pošao je i Miroslav Parović, a preostala suma raspodeliće se, hteli oni to ili ne, upravo njihovim ljutim protivnicima.

Klačar: Zaradiće ostali

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, za „Alo!” ističe da će „zaraditi” oni koji odluče da koriste taj novac.

- To samo znači da će se onaj novac koji je predviđen, a to je polovina od ukupnog novca predviđenog za predsedničku kampanju, podeliti na one koji žele da ga koriste. Novac će se podeliti na onaj broj kandidata koji odluči da taj novac koristi. „Zaradiće” više oni koji odluče da koriste taj novac, ali samim tim će im biti povećano i izborno jemstvo - kazao je Klačar.

Preletačević je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter naveo da neće uzeti 29 miliona dinara, koliko mu iz budžeta sleduje i da će za kampanju koristiti samo donacije građana.

- Ta sredstva iz budžeta planiramo da koristimo kao rezervu ukoliko ne bude dovoljno donacija. Za kampanju se u ovom trenutku koriste isključivo sredstva dobijena od vaših donacija. Ukoliko ne bude potrebe, sredstva iz budžeta nećemo ni podizati - navedeno je na sajtu „samojako.rs“.

Novac od države neće uzimati ni predsednički kandidat Miroslav Parović.

- Moja kampanja je ubedljivo najjeftinija i kandidat sam koji je po svim merenjima najmanje zastupljen u medijima. No, ne žalim se. Naprotiv. Ponosan sam što sam uopšte u prilici da građanima Srbije prezentujem drugačiju priču, koja će biti platforma za buduću pobedničku politiku - kazao je on za „Alo!”.

S druge strane, kandidat DSS-a Aleksandar Popović će uzeti novac iz budžeta.

- Troškovi DSS-ove kampanje će biti pokrivani sa namenskog stranačkog žiro-računa, uz apsolutnu zakonsku kontrolu svih nadležnih organa. Potrošićemo na uobičajene aktivnosti: bilborde, letke i troškove kampanje - rekao je on za „Alo!”.

Lider „Dveri“ i predsednički kandidat Boško Obradović za „Alo!” navodi da Maksimović nema ­klasičnu političku kampanju.

- Samim tim i­ potrebe njegove kamp­anje su drugačije. U ­skladu sa zakonom, „Dve­ri“ će finansirati kam­panju iz pripadajućeg­ dela budžeta, a even­tualno preostala sred­stva nakon kampanje v­ratiti u budžet - kazao je on.

Milan Stamatović tvrdi za „Alo!” da ne zna ko je Preletačević i navodi da će koristiti sredstva iz državnog budžeta.

- Koliko znam, nikakvog Ljubiše Preletačevića Belog nema na listi kandidata za predsednika Srbije. Za Maksimovića sam čuo, to je valjda onaj gospodin koji je u sporu sa tim Preletačevićem zbog „krađe identiteta” - valjda je neko nekome ukrao ličnu kartu i na ime ovog drugog registrovao neku firmu, udruženje građana, šta li... Vidim da su neke novine na osnovu moje imovinske karte već izračunale da sam najbogatiji predsednički kandidat jer su moje njive i šume u rodnom selu proglasile skupljim od „pašnjaka”, to jest građevinskih placeva, vila, dvoraca i stanova na ekskluzivnim beogradskim lokacijama. Pošto to, na moju žalost, nije istina, ja ću koristiti sredstva iz državnog budžeta namenjena za kampanju, potrošiću onoliko koliko je primereno siromašnoj Srbiji, a neću za pare poreskih obveznika viriti iz svakog televizora, frižidera i šporeta i, što je najvažnije, za povlačenje tih sredstava garantovao sam ne tuđom, već svojom imovinom - kazao je Stamatović.

Nenadić: Po zakonu trebalo bi da se raspodeli ostalima

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić navodi za "Alo!" da bi po zakonu ostatak novca trebao da se raspodeli ostalim kandidatima.

- Na osnovu člana 21 stav 3. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti trebalo bi da se raspodeli drugim kandidatima, ali će u stvarnosti verovatno ostati u budžetu. Naime, kandidati su već položili izborno jemstvo za sumu koja se obračunava kao da će svi potraživati taj novac pa bi sad bilo komplikovano da se menjaju ti dokumenti. Takva je do saad bila praksa - naveo je Nenadić.

 

Expand player
Pogledajte više