Stojan Župljanin
AP
Stojan Župljanin

AP

Stojan Župljanin, Foto: AP

Još jedan od srpskih zatvorenika u Sheveningenu vodi borbu za život, jer mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Kako saznaje „Alo!”, Stojan Župljanin, bivši načelnik Centra službe bezbednosti u Banjaluci i bivši savetnik predsednika Republike Srpske za unutrašnje poslove, razboleo se, a Haški tribunal odbija da njegovim advokatima dostavi lekarske nalaze i snimke.

Kako saznaje naš list, i Stojan Župljanin, koji je pred Haškim sudom optužen za ratne zločine nad muslimanima i Hrvatima počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, teško je oboleo, a lekarski nalazi nisu nikome dostupni, pa čak ni njegovim lekarima, i niko ne zna o čemu se radi.

Stojan sprema ručak Ratku!

Darko Mladić nam je otkrio da se Stojan Župljanin i Ratko Mladić dobro druže u Hagu. „Ratko je dobar sa svima i mogu vam reći da ga svi paze. Stojan Župljanin mu tako pomaže da sprema ručak, da očiste prostorije i tako se ispomažu“, kaže sin Ratka Mladića.

- Stojanovo zdravlje je ugroženo, ali bori se. U poslednje vreme sve se lošije oseća, požali se i lekarima u Hagu, koji su ga vodili na preglede, snimali na magnetnoj rezonanci, ali još nijedan nalaz nije dobio i niko ne zna šta se dešava sa Župljaninom, koji je očito sve lošije i lošije, čak su i njegovi „saborci” u Hagu zabrinuti za njegovo stanje - kaže naš izvor iz Haga.

Dragan Krgović, Župljaninov pravni zastupnik pred Tribunalom u Hagu, nije mogao da nam kaže od čega boluje njegov klijent.

- Znate, sve je to komplikovano i ja ne mogu da vam dam nikakve bliže informacije. Jer Hag nikome ne dozvoljava uvid u lekarske nalaze i snimke i niko ne zna o čemu se radi. Svi smo zbunjeni, verujte mi - kaže nam advokat Krgović.

Darko Mladić

profimedia.rs

Darko Mladić, Foto: profimedia.rs

Da Hag ima neobjašnjivu praksu da krije zdravstvene nalaze optuženika, u intervjuu za „Alo!” potvrdio nam je i Darko Mladić, sin Ratka Mladića.

- Mi nismo dugo mogli da vidimo snimke i nalaze Ratka Mladića. Uvek su nam davali opise njegovog zdravstvenog stanja, ali nikad snimke. Nikome nije jasno zbog čega i da li oni nešto kriju ili se jednostavno snimci s tim opisom ne slažu. Mom ocu čak do danas nije utvrđena prava dijagnoza zbog njegovih problema sa srcem, što je za sve nas potpuni šok - kaže nam Mladić.

Srbi koji su umrli u Haškim ćelijama:

- Zdravko Tolimir 2016.

- Dušan Dunjić 2015.

- Slobodan Milošević 2006.

- Milan Babić (obesio se) 2006.

- Milan Kovačević 1998.

- Slavko Dokmanović (obesio se) 1998.

Srbi koji su pušteni kući da umru:

- Goran Hadžić 2016.

- Mile Mrkšić 2015.

- Momir Talić 2003.

- Đorđe Đukić 1996.

Srbin koji je pušten radi lečenja, pa oslobođen:

- Vojislav Šešelj

 

Komentari (8)

Nemam snage

13.09.2017 07:38

da gledam ove ljude kako ih truju i ubijaju dok ubice šetaju! Jel ni jednog Srbina nije briga i ne oseca grižu savesti, zbog hapšenja ovih ljudi!???

gospodja draga

13.09.2017 11:41

@Nemam snage - da bas nas briga,pa i tebe da odvedu. ako je zlocinac ,al je srbin ,jel?

Dule

13.09.2017 07:50

Pa sta se bune ,izgubili su rat

M@jmune

13.09.2017 11:57

@Dule - pogledaj kolika je RS.

gospodja draga

13.09.2017 11:40

sta bi to nas zanimalo? neka odgovara ako je kriv

Milos

13.09.2017 12:56

Nazalost, Zupljanin je pravosnazno usudjen u Hagu na 22 g. i zajedno sa Stanisicem ceka u koju ce drzavu biti prebacen na izdrzavanje kazne.

gospodja draga

13.09.2017 12:58

i neka ga drže doživotno,briga nas za zlo,ja se ogradjujem od takvih

Milos

13.09.2017 13:05

Dusanj Dunjic nije umro u zatvoru jer je bio sudski vestak odn. tamo je bio kao svedok, a gen. Mrksic nije umro kuci nego u zatvoru u Portugaliji...