Miki gu*i Paju u Kulturnom centru Srbije! (FOTO)

D.R. - J.Đ. | vesti 2018-08-20 17:50:56 2018-08-20 17:50:56

Miki Maus navalio na Paju Patka!

Tviter

Možda zvuči šašavo, ali ovo je bukvalan opis skulpture koja je izložena u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Internet je zapalila fotografija na kojoj se vide skulpture omiljenih dečjih junaka iz Diznijevih crtanih filmova u erotskoj akciji. Šef diplomatije Ivica Dačić za „Alo!” poručuje da će proveriti o čemu se radi i preduzeti adekvatne mere.

Naime, u Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba skulptura pod nazivom „Kraj i početak” na kojoj su predstavljena dela pet umetnika. Izložba je traje od 20. do 31. avgusta, a jedna skulptura napravila je pravi haos na društvenim mrežama i portalima.

Reč je o skulpturi koja pokazuje Mikija Mausa i Paju Patka u seksualnom zanosu, a izložena je u izlogu. Da stvar bude skandaloznija, sporna skulptura je izložena tik ispod freske Belog anđela, koja je na samom ulazu!

- Izgleda da Srpski kulturni centar u Parizu u izlogu, iz nekog razloga, drži ovog Mikija Mausa koji drajhampuje Donald Daka, ali nisam tu da se i lično uverim u lepotu ove postavke koja, izgleda, reprezentuje srpsku kulturu. Samo mi javlja dopisništvo - napisala je jedna tviterašica, objavivši i fotografije izloga na kojima se vide Miki Maus i Paja Patak u akciji.

Na ovaj objavu odgovorio je poznati gej aktivista Predrag Azdejković koji je objasnio o čemu je reč:

- Radi se o skulpturi srpskog umetnika Miće Stajčića. Zato je izloženo - napisao je on, ali to objašnjenje čini se da nije bilo dovoljno, te su nastavljene osude na račun ove postavke.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, reagujući na ove fotografije, kazao za „Alo!” da će proveriti o čemu je reč.

- Program rada Kulturnog centra u Parizu određuje Ministarstvo kulture, tako da bi trebalo njima uputiti to pitanje. Što se tiče Ministarstva spoljnih poslova, ja ću proveriti o čemu se radi i preduzeti mere - poručio je Dačić.

Ministarstvo: Nepriličan sadržaj je pitanje za kustosa

Kako nam je objašnjeno u Ministarstvu kulture u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u toku je izložba petočlane umetničke grupe „Dimenzija“ pod nazivom „Kraj i početak“, kustosa Ksenije Marinković, u okviru koje se predstavio i autor ovog dela Milorad Stajčić. Izložba je sufinansirana putem Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulture i umetnosti za Kulturni centar Srbije u Parizu u 2018. godini. O izboru projekata i njihovom finansiranju, odnosno sufinansiranju odlučivala je komisija koju su činili: dramaturg Boban Jevtić, istoričar umetnosti Ana Bogdanović, istoričar umetnosti i kustos Una Popović, istoričar Stanislav Sretenović i pijanista Jovanka Višekruna, kažu u Ministarstvu.

- Zbog čega je u izlogu Kulturnog centra Srbije u Parizu postavljen sadržaj izložbe koji ne priliči zvaničnom kulturnom predstavništvu jedne države, pitanje je za kustosa izložbe, a ne za nas - rečeno nam je u Ministarstvu.

Expand player
Pogledajte više