Muhamed Jusufspahić
Rajko Ristić
Muhamed Jusufspahić
Muhamed Jusufspahić, Foto: Rajko Ristić

Ukaze o postavljenju dvojice ambasadora predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je 16. novembra.

U "Službenom glasniku" objavljeno je i rešenje Vlade o otvaranju konzulata Tajlanda u Srbiji, na čelu sa počasnim konzulom sa sedištem u Beogradu.

JUSUFSPAHIĆ: TERORIZAM U PARIZU U SUPROTNOSTI SA ISLAMOM

Terorizam koji se dogodio u Parizu u suprotnosti je sa verom i vrednostima islama, rekao je muftija Islamske zajednice Srbije. Jusufspahić je za RTS rekao da je poruka muslimana u Francuskoj, koji osuđuju svaki oblik nasilja i terorizma, zapravo zajednička poruka svih muslimana.

Muftija Jusufspahić je ocenio da koren problema zbog kojeg su mnogi zavedeni na pogrešnu stranu i misle da u ime vere mogu ubijati nedužne, leži u činjenici da u mnogim zemljama Evrope islam propovedaju ljudi koji dolaze sa strane.

"Ne treba islam u Francuskoj da tumači neko ko dolazi iz Alžira već muslimani koji su rođeni u toj zemlji. Potrebno je da u svakoj zemlji, unutar islamske zajednice postoji autoritet koji ce tumačiti islam, a rođen je u toj zemlji i doživljava je kao svoju domovinu", rekao je muftija Jusufspahić.

On je rekao da je cilj terorista zastrašivanje, a njihova namera da, pored ulica, i duše budu prazne.
"Ne smemo da dozvolimo malodušje već moramo da sačuvamo optimizam", rekao je muftija Jusufspahić.
Dodao je da ne smemo obožavati veru i misliti da je jedna vera bolja od druge.

Muftija Jusufspahić je podsetio i da je "Molitva za mir" inicirana dan posle napada u Parizu zajedno sa imamima Francuske i da su islamske zajednice širom sveta osudile taj zločin.
Muhamed Jusufspahić je glavni imam Bajrakli džamije i muftija srbijanski. Sin je bivšeg beogradskog muftije Hamdije Jusufspahića.
Ukaz o njegovom postavljanju za ambasadora potpisao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić 16. novembra.