Šerifi iz SPS ucenjuju Dačića zbog Vučića?!

Ekipa Alo! | vesti 2017-02-08 17:41:08 2017-02-08 17:41:08

Sve je veći broj odbora SPS-a u ratu sa SNS-om, a pojedini glavni ljudi sa lokala, poput Tončeva ili Antića ucenjuju svojom daljom podrškom lideru Ivici Dačiću, ali i premijeru Aleksandru Vučiću, saznaje „Alo!”.

Goran Srdanov

Kako saznaje naš list, lokalni odbori socijalista ucenjuju lidera te stranke Ivicu Dačića i prete mu da neće podržati kandidata vladajuće koalicije na predstojećim predsedničkim izborima, a njihov cilj su, kao i uvek, funkcije.

Opštinski odbori socijalista u unutrašnjosti Srbije vode pravi mali rat sa šefom stranke, pa i Vladom Srbije, jer često udaraju kako po Dačiću, tako i Vučiću.

- Postoji oko dvadeset odbora SPS-a na lokalu koji su izuzetno nezadovoljni, a problem je nastao nakon završetka prošlogodišnjih izbora. Iako su naprednjaci i socijalisti na republičkom nivou u koaliciji koja solidno funkcioniše, na lokalu je situacija potpuno drugačija - navodi naš izvor i dodaje da su nakon izbora pojedini odbori SNS-a, umesto da prave koaliciju sa SPS-om, izabrali neke druge stranke, i obrnuto.

Ivica je sklon pritiscima!

Politički analitičar Dragomir Anđelković navodi za „Alo!” da u partiji kao što je SPS, koja nema lidera takvog autoriteta kao što je SNS, sigurno postoje lokalni centri moći, koji mogu da vrše pritisak na Dačića. - Taj pritisak će rasti u predizbornom periodu i mislim da će u velikoj meri zavisiti od toga ko će biti kandidat vladajućeg bloka. Ako kandidat bude Aleksandar Vučić, mislim da pritisak neće biti toliko veliki, jer Vučić u biračkom telu SPS-a ima dosta visok rejting. Čak i da lokalni lideri ne žele da podrže zajedničkog kandidata, njihovi glasači će ga podržati. Druga stvar je ako kandidat bude Tomislav Nikolić, onda je prostor za ucene veliki i u tom slučaju bi bilo nerealno da SPS podrži zajedničkog kandidata - zaključuje Anđelković.

- Iako je bio dogovor da se, po ugledu na koaliciju koja je na republičkom nivou, prave i lokalni savezi, to se nije ispoštovalo. Dogovor su kršili i jedni i drugi, a „lokalni šerifi” su vlast pravili kako je njima ćef - objašnjava naš dobro obavešteni izvor, dodajući da lokalni funkcioneri sve češće postavljaju svoje uslove.

- Najglasniji su Novica Tončev iz Surdulice i Zoran Antić iz Vranja. I jedan i drugi traže od Dačića da reši stvar i da im obećane funkcije. Tončev tako čeka funkciju potpredsednika SPS-a, a Antić želi da uđe u vlast i dobije mesto predsednika opštine - objašnjava naš izvor i dodaje da ove ucene nisu nimalo naivne.

- To su lokalni šerifi koji stranci donose veliki broj glasova. Neispunjavanje tih zahteva moglo bi i Dačića, ali i vladajuću koaliciju, koštati na izborima. Lider SPS-a je Tončevu obećao potpredsedničku funkciju u stranci ukoliko ostvari dobre rezultate, ali je obećanje ubrzo zaboravio - kaže naš izvor, podsećajući da je Tončev u Srudulici odneo ubedljivu pobedu na izborima 2016. godine, osvojivši više od 60 odsto glasova.

- Od aprila strpljivo čekam da Ivica Dačić održi reč i ispoštuje statut stranke. On samo treba da sprovede u delo ranije donetu odluku organa SPS-a. Ne tražim ništa što ranije nije ugovoreno i što nisam zaradio dobrim rezultatom u Surdulici. Ne znam čemu strah i gde je zapelo, mogu samo da nagađam - kazao je Tončev.

Expand player
Pogledajte više