Tači će nam kontrolisati bankovne račune?!

E.A. | vesti 2017-02-01 20:17:15 2017-02-01 20:17:15

Kako „Alo!” nezvanično saznaje, Kosovo će postati 153. članica „Egmont grupe“. U prevodu, to znači da će Priština ubuduće imati uvid u sve finansijske tokove u Srbiji i imaće legalno pravo da zatraži izvod računa bilo kog građanina Srbije.

RAS

Nažalost, kako otkriva naš izvor, do toga će doći jer je Rusija iznenada odustala od lobiranja da Kosovo ne bude primljeno u pomenutu organizaciju.

- Dok se Moskva tome protivila tako nešto nije moglo ni da dođe na dnevni red. Međutim, na kongresu „Egmont grupe“ u Kataru, koji se završava danas, Rusija je na naše zaprepaštenje prestala da se protivi prijemu Kosova i mi tu ništa ne možemo da učinimo. Zašto su to uradili, da li si oni sami dobili nešto iz toga, ne znamo, ali je činjenica da Srbija bez podrške Kremlja to ne može da blokira. Prevedeno, sada, recimo, Tači može da zatraži uvid u bilo čije finansijske transkacije u Srbiji i da ga dobije, jer mi nećemo smeti da odbijemo takav zahtev, barem ako želimo da ostanemo članica ove organizacije - kaže izvor „Alo!”.

Inače, ovu informaciju smo saznali svega nekoliko sati pre sastanka u Briselu, gde su Srbiju predstavljali premijer Vučić i predsednik Nikolić, dok su s druge strane bili Hašim Tači i Isa Mustafa, a da li je i to bilo jedna od tema sastanka nismo saznali do zaključenja ovoga broja.

Za one koji ne znaju, „Egmont grupa“ se sastoji od 152 članica (uskoro 153 sa Kosovom, osnovana je 1995. u Briselu) i zamišljena je kao organizacija koja između ostalog obezbeđuje i specijalnu platformu kroz razmenu podataka u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma. Od članica se očekuje da razmenjuju podatke, a kako će prijem Kosova uticati na bezbednosnu situaciju u Srbiji, objašnjava izvor „Alo!” .

- Priština bi ovo pre svega mogla da iskoristi da dobije na uvid izvode računa i finansijske tokove kada su u pitanju Srbi sa Kosova i Metohije, kao i da dobije izgovor da ih kroz lažne optužbe da su strani agenti ili teroristi „legalno hapsi“. Ne zaboravite samo koliko je prištinskih političara tokom poslednjih meseci pričalo o tome da na stotine agenata Srbije radi na severu KiM, a upravo bi kroz ovu organizaciju mogli da „preseku tokove novca” i sve te ljude, koje država Srbija plaća za posao lekara, profesora, radnika... optuži da su teroristi i uhapsi ih. Javnost možda ne shvata koliko je ovo opasno, ali zaista jeste, jer se zna da je cilj Prištine da uništi Srbe na severu KiM, pa to rade kroz slanje ROSU i druge akcije, a sada su smislili daleko opasniji plan - navodi izvor „Alo!”.

Expand player
Pogledajte više