Tadić na tajnom sastanku u Vašingtonu ponudio Srbiju na tacni Amerikancima, čak su ga i oni u neverici gledali sa prezirom!

Alo.rs | vesti 2021-04-28 16:05:34 2021-04-28 16:05:34

Pozivajući se na status bivšeg sefa države insistirao po svaku cenu na sastanku sa službenicima Stejt Dipartmenta.

Alo!/Ognjen Radošević

Primljen neformalno - bivši srpski šef države primljen na kraći razgovor od strane službenika ne u službenim prostorijama, ne čak ni u ugostiteljskom objektu, već u jednom od vašingtonskih parkova.

U delu razgovora koji se odnosio na odbrambenu politiku Tadić se američkim sagovornicima žalio na "novi srpski militarizam" i "nepotrebno jačanje srpskih oružanih snaga", i ukazao na činjenicu da je Srbija napustila njegov koncept reformi Vojske, koji je dosledno sprovodio i kao Ministar odbrane i kao Predsednik Srbije, tokom koga je vojska "reformisana" sa nivoa od 110 na samo 10 uglavnom lako naoružanih brigada.

Iskusni američki diplomati, navikli na ovakva tužakanja i ponude političkih predstavnika balkanskih država, primili su, ne bez doze prezira, k znanju ovaj Tadićev nastup i prosledili ga na dalje odlučivanje svesni da je reč o pokušaju hvatanja pozicija pred bitku za sniženi cenzus od 3% na izborima sledeće godine. Ukoliko pređe cenzus, bivšem predsedniku izbori bi mogli da donesu i do 3.500 € mesečno po poslaniku, a Tadić se nada da bi mogao da osvoji i do 7-8 poslanika.

Bivši predsednik, nije se, iako to diplomatska praksa i običaji, ali i elementarni odnos poštovanja prema sopstvenoj državi nalažu javio tokom boravka u Vašingtonu predstavnicima ambasade Srbije, u kojoj u ostalom osim Marka Đurica (SNS) službuju i diplomate zaposlene u ministarstvu po partijskom ključu upravo kao Tadićevi kadrovi, pokazavši i na taj način, pred domaćinima koji su ga primili u parku, svoj odnos prema državnim institucijama Srbije.

Expand player
Pogledajte više