Uhapsiti Dikovića zbog zločina na Kosovu!

Jelena Đondović | vesti 2017-05-12 16:20:20 2017-05-12 16:20:20

Voker bi prvo da uhapsi Dikovića i isporuči ga Hagu, pa da pravi veliku Albaniju

Vojska Srbije

 

Kako „Alo!“ saznaje, povratak Vilijama Vokera, nekadašnjeg šefa OEBS-s na Kosovu, u južnu srpsku pokrajinu, kao i njegove izjave o velikoj Albaniji i te kako imaju veze i sa njegovim ciljem da natera Srbiju da Haškom tribunalu isporuči načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubišu Dikovića, kome bi se sudilo za navodne ratne zločine na Kosovu!

- To je Vokerov plan, koji je zdušno podržan i od Zapada. Diković bi bio optužen da je lično odgovoran za ratne zločine na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine, kada je bio komandant 37. motorizovane brigade tadašnje Vojske Jugoslavije, sudilo bi mu se u Hagu. A i time bi se, veruju Albanci, Srbija naterala da odustane od insistiranja na formiranju suda za ratne zločine u Prištini - priča naš izvor.

Komentarišući naša saznanja, general Diković, koji je čuo za Vokerov pakleni plan, poručio mu je da nije vredan čak ni da ga pominje.

- Odlično se zna ko je Vilijam Voker. Taj čovek nije zaslužio ni da ga komentarišem, pa zato i neću - rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije za naš list.

 

Da je Vokerov plan da isporuči Ljubišu Dikovića, uveren je i analitičar Saša Borojević.

- Medijsku prašinu bi trebalo da podigne jedna veoma poznata NVO u Srbiji, koju predvodi direktorka koja se do sada isticala u propagiranju politike hapšenja srpskih generala i isporučivanja Hagu. Druga faza je ucena Srbije da se general Diković isporuči. Ukoliko to Srbija odbije, plan je da se Diković uhapsi i sprovede do NATO baze „Slunj”, u Hrvatskoj, nakon čega bi bio poslat ili u Hag, ili u Prištinu! Treća faza je suđenje generalu Dikoviću pod optužbom da je lično odgovoran za ratne zločine na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine – kaže Borojević za „Alo!“.

Ni politički analitičar Dragomir Anđelković ne isključuje mogućnost da Voker ima cilj da se Diković isporuči.

- Ali mislim i da je Vokerova misija mnogo veća od hapšenja Dikovića. Mislim da je ta misija usiljeno lobiranje za albanske interese sada kada je jasno da Albanci gube podršku Zapads, kada je očigledno da je Amerika sve manje uz njih. I u tom smislu Voker, koji je nastavljač klintonističke politike, pokušava da deluje i kada je Hilari teško poražena. Dikovićevo hapšenje može da bude deo njihovog cilja, kao mnogo toga drugog takođe. Voker ima više od 80 godina i tu može da se kaže - dokon deda, a velike pare. Ali on nama čini veliku uslugu, jer ovim otvorenim lobiranjem za Albance pokazuje jasno da je bio lobista u prošlosti i da je to dugo skrivao. Vidi se da je taj ceo albanski lobi u očaju čim ovakve stvari rade, jer oni su ranije ipak to radili iza kulisa - kaže Anđelković.

FHP optužio Dikovića za smrt 1.400 civila

Fond za humanitarno pravo u Srbiji objavio je u februaru dokumentarni film pod nazivom „General Diković i 37. brigada na Kosovu”, u kojem su, kako se navodi, predočeni „dokazi o prisustvu i ulozi” Vojske Jugoslavije i Ljubiše Dikovića, sadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, „u masovnim ubistvima civila na Kosovu”. U filmu se Diković optužuje kao krivac za smrt 1.400 civila, a osim za učešće u ratnim zločinima na Kosovu, on je u dokumentarcu optužen i za operaciju prikrivanja tela žrtava.

 

Expand player
Pogledajte više