Vučić: Složili smo se da je mir najvažniji za Srbiju!

Tanjug | vesti 2017-11-15 12:59:30 2017-11-15 12:59:30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa Federikom Mogerini, da je šefica EU diplomatije dala snažnu podršku za ubrzanje EU puta Srbije.

Predsedništvo Srbije

"Složili smo se da su stabilnost i mir najvažniji za Srbiju i za Evropsku uniju", rekao je Vučić novinarima.

Preneo je i da je od visoke predstavnice dobio snažnu podršku za nastavak EU puta i ubrzanje reformi, u različitim sferama društvenog života u Srbiji, a time puta ka EU.

- Razgovarali smo o ispunjavanju obaveze iz poglavalja 23 i 24 (vladavina prava), o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o onome što je, čini mi se, i najvažnije, a to je kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastavimo svoj EU put i međusobnu saradnju - rekao je predsednik Srbije, koji danas boravi u radnoj poseti Briselu.

Vučić je dodao da očekuje da svi u regionu shvate da se od povratka u prošlost i života u prošlosti gubi mnogo dragocenog vremena potrebnog za izgradnju drugačije i bolje budućnosti.

Upitan za izjave EU zvaničnika da postoji "pozitivan momentum", koji treba iskoristiti kada su evrointegracije Srbije i regiona u pitanju, predsednik Srbije kaže da se nada da je to prilika za ceo region.

Kada je Srbija u pitanju, Vučić kaže da očekuje ubrzano otvranje novih poglavlja.

- Ja nemam nikakvih iluzija. Za nas ostaje ključno pitanje da sačuvamo mir i stabilnost, pre svega mir u BiH i da vidimo šta ćemo sa KiM. Poglavlje 35. se provlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što mi zovemo normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, a ovde kažu - Srbije i Kosova. To je pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi. U tome mora da učestvuje ceo naš narod i zato imamo i unutrašnji dijalog - kostatovao je predsednik Vučić. 

Kada je unutrašnji dijalog o Kosovu u pitanju, Vučić kaže da je zadovoljan time što je čuo na dva dosadašnja skupa različite stavove i što je neke stvari mogao da nauči.

- Da smo imali te pameti i to radili pre 10 - 12 godina možda bi neke stvari sada izgledale drugačije. Tako da, jesmo optimisti, a moramo da znamo da nas najteže stvari tek čekaju - zaključio je Vučić.

Vučić je u izjavi novinarima naglasio i da su on i Mogerini razgovarali o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji će se, istakao je, nastaviti svakako pod pokroviteljstvom EU, u Brisleu ili negde drugde.

"Da razgovarali smo o tome...Da li će biti ovde u Briselu ili drugom mestu, ali svakako pod pokroviteljstvom Evropske unije. Dakle, biće ili Mogerini ili Ejnhorst, ali, uvek pod okriljem EU", rekao je srpski predsednik posle razgovora s Mogerini u sedištu Evropske komisije.

Iz kancelarije Federike Mogerini uoči susreta je najavljeno da će osnovne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka EU, situacija u regionu kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Expand player
Pogledajte više