Smilje
printskrin youtube
Smilje

printskrin youtube

Smilje, Foto: printskrin youtube

Svet je u trci za pronalaskom pouzdane vakcine protiv COVID-a 19, neočekivane pošasti 21. veka koja je dosad odnela više od milion života, a gotovo 35 miliona je obolelo. Naučnici s nemačkog Instituta Max-Planck u Potsdamu istražuju kako pomoći obolelima, kako ih lečiti od koronavirusa i to uz pomoć jedne "obične" lekovite biljke - slatkog pelina.

Raspolažu rezultatima koji ulivaju nadu za početak kliničkih ispitivanja. Kako je već pisao Deutsche Welle, istraživanja su iznenadila naučnike - ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2. Listovi biljke slatkog pelina (Artemisia annua) uzgajani u Kentuckyju, u SAD-u, najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije s čistim etanolom ili destiliranom vodom, ali i dodavanjem kave.

Petra Mihića iz Ljubinja ta vest nije posebno iznenadila. On već godinama jedini u BiH i na bio osnovi uzgaja upravo slatki pelin, višestruko lekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lek protiv malarije, a u Hercegovini često raste i kao samonikla.

- Kad se u Hercegovini pre nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je takođe lekovita biljka, ja sam hteo učiniti nešto drugačije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cenio pelin u lečenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura s organskim uzgajanjem slatkog pelina - kaže Petar Mihić za Deutsche Welle.

Pročitajte:

Tagovi