Velika Srbija je garant mira Balkanu!

V. N. | vesti 2016-12-21 21:59:32 2016-12-21 21:59:32

Plan o velikoj Srbiji, ali i Albaniji i Hrvatskoj ovoga puta dolazi sa Ostrva.

promo

Naime, Timoti Les, nekadašnji britanski diplomata u Banjaluci, objavio je u uglednom američkom magazinu „Forin afersu“ analizu političke situacije na Balkanu i došao je do zaključka da je vreme za novo prekrajanje granica.

„Zbog podeljenosti Evrope, SAD ponovo mora preuzeti vodeću ulogu i podržati interne fragmentacije multietničkih država po principu kako to zahtevaju manjine. U prvom razdoblju Vašington treba da prihvati ponudu Albanaca za federalizaciju Makedonije i zahtev Hrvatske za uspostavu trećeg entiteta u BiH. U drugom SAD moraju omogućiti da te buduće teritorije ostvare bliske političke i ekonomske veze sa svojim većim susedima uvođenjem dvojnog državljanstva i uspostavljanjem zajedničkih institucija, dok formalno ostaju u sastavu država u kojima su i sada. I u trećem, konačnom razdoblju, treba omogućiti secesiju tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije”, naveo je Les.

Kako navodi nekadašnji britanski diplomata, „hrvatski entitet” u BiH će se spojiti s Hrvatskom, Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom, a preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova s Albanijom.

- U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se sa proširenom Srbijom - piše dalje Les i navodi da bi ovi predlozi mogli šokirati one koji zagovaraju multietničnost, jer je to lepa ideja, ali neostvariva.

Ovakvo rešenje jeste komplikovano, navodi Les i dodaje da će, međutim, odvajanje umesto prisilnog suživota eliminisati rizik od ponovnog sukoba i da SAD moraju da završe posao koji su započele na Balkanu.

BiH najslabija karika u regionu

Timoti Les, bivši šef britanskog konzulata u Banjaluci i direktor agencije „Nova Evropa”, koja se bavi procenom političkog rizika u istočnoj Evropi, smatra da je BiH najslabija država regiona.

Expand player
Pogledajte više