Kragujevčanka ubila mnoštvo stršljenova i objavila fotku!

J.Nikolić | vesti 2015-09-03 16:57:31 2015-09-03 16:57:31

Jedna Kragujevčanka okačila je na svoj "fejsbuk" profil fotografiju na kojoj se vide potamanjeni stršljenovi.

fejsbuk

 

Kako je navela, ona i komšije su se na taj čin odlučile jer je broj ovih napasti nesnosan, te zbog njih bukvalno uveče ne mogu da izađu iz kuća.

Kako je napisala, svesna je da je ovakav postupak kažnjiv zakonom, a da je propisana kazna i do 500.000 dinara, ali od svog rata sa stršljenovima ne planira da odustane.
- Ni jedno veče nismo sedeli u dvorištu jer ih je milion - napisala je ona.

 

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dr Dragana Despot objašnjava za portal Telegraf da je zaštita stršljena, kao i drugih životinja, regulisana Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.



– Kazne, ukoliko vas neko vidi i prijavi da ste ubili stršljena ili neku drugu zaštićenu vrstu, regulisane su Zakonom o zaštiti prirode – kaže dr Despot.

Član 74 tog dokumenta, koji propisuje mere zaštite strogo zaštićenih divljih vrsta, u stavu 3 doslovce kaže da je zabranjeno:

– Hvatati, držati i ubijati, strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja, odmaranja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa…

 

Ukoliko neko postupi suprotno ovim odredbama, odnosno preduzme radnje kojima se mogu ugroziti strogo zaštićene vrste biljaka, životinja, gljiva i njihovih staništa, biće po članu 126 Zakona o zaštiti prirode kažnjen sa 500.000 do dva miliona dinara.

 

Oni koji nemaju novca da plate kaznu, razume se, završiće u zatvoru.

Stršljeni su, trenutno, veoma aktivni jer spremaju hranu za zimu, a u tome ih ometa prisustvo ljudi, koji su u blizini voćki koliko i oni. To ih iritira pa postaju agresivni, zbog čega napadaju ljude.

Expand player
Pogledajte više