Rođen u mraku, a obasjao planetu!

J.N. | vesti 2016-07-09 20:57:34 2016-07-09 20:57:34

Čitava Srbija slavi veliki jubilej - 160 godina od rođenja čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Dejan Briza

Obeležavanje njegovog rođendana počelo je još početkom ovog meseca manifestacijom „Tesla dani 2016“, koja će trajati do kraja jula.

Danas, na sam dan rođenja ovog genija, u više od deset gradova naše zemlje održava se niz događaja inspirisanih njegovim životom.

Za Tesline izume zna čitavo čovečanstvo, ali malo je onih koji znaju zanimljive detalje iz njegovog života. „Alo!“ izdvaja neke od njih.


Interesantno, a sada i nekako simbolično, ali ovaj naš velikan je rođen oko ponoći između 9. i 10. jula 1856. godine, tokom žestoke oluje. Porodično predanje kaže da je na pola porođaja sevnula munja, što je babicu navelo da to proglasi lošim znakom.

Babica je rekla Teslinoj majci da će on biti „dete tame“, na šta je ona oštro odbrusila: „Ne. On će biti dete svetlosti!“ Eto dokaza da majke nikad ne greše.

On je bio genijalac od malih nogu, jer se priča da je znao da ponudi konačno rešenje zadatka na tabli odmah nakon što profesor napiše postavku i pre nego što stigne da pita ko će da ga reši. Kao dete je imao i jedan biser, koji ga je mogao koštati života, ali srećom nije - hteo je da se oproba u letenju. Skočio je sa krova kuće držeći kišobran. Naravno, nije poleteo, već se razbio kao kruška i tada shvatio da od te ideje nema ništa.

Kasnije, već kao odraslog muškarca, izluđivali su ga biseri do te mere da nije želeo da komunicira sa ženama koje su njima ukrasile vrat. Jednom je čak svoju sekretaricu poslao kući upravo zbog tog komada nakita. Doduše, on je bio posebno ponosan na svoj modni stil, pa je svaki put na večeru nosio bele rukavice. Možda nije voleo bisere, ali je zato bio opsednut brojem tri, pa je tako tri puta zaredom prao ruke i tri puta kružio oko zgrade pre nego što uđe u nju. Još zanimljivije je da je poslednju deceniju života proživeo u trosobnom apartmanu pod brojem 3327 na 33. spratu hotela u Njujorku.

Koliko god vam njegova opsesija brojem tri bila čudna, još čudnija je bila njegova moć fotografskog pamćenja. Tesla je uspešno pamtio ogromne knjižurine, ali i slike. Takođe, imao je bujnu maštu propraćenu sposobnošću vizuelizacije u tri dimenzije koja mu je pomogla da se kao dete izbori sa zastrašujućim noćnim morama. Preterivao je i u higijeni zbog straha od kolere, koju je dobio u tinejdžerskim danima. Zatim, obožavao je da u slobodno vreme priča sa golubovima, dok je ljude izbegavao.

Konkretno, moglo bi se reći da je Tesla izbegavao žene, jer se navodno priča da je živeo u celibatu, pošto je smatrao da bi ga seks ometao u radu. Jednom je, objašnjavajući zašto ne veruje u brak, rekao: „Ne mogu se setiti mnogo velikih izuma iza kojih stoje oženjeni muškarci.“ Ovog večitog neženju žene su obožavale, iako on sa njima, kako kažu, nikada ništa nije želeo da ima.

 

Save

Expand player
Pogledajte više