Sremska Mitrovica magnet za investicije

Alo! | vesti 2018-12-25 13:34:18 2018-12-25 13:34:18

U prelepom gradu na obali Save posluje veliki broj domaćih i stranih kompanija.

Alo!

Sremska Mitrovica, jedan od najstarijih gradova u Vojvodini, zahvaljujući svom geografskom položaju privlači investitore iz celog sveta. Antički Sirmium, osim što ima luku na reci Savi, izuzetno je primamljiv jer se nalazi na raskrsnici brojnih puteva. Uz sam grad prolazi međunarodni autoput, kao i železnička pruga, koja povezuje Salzburg i Ljubljanu sa Skopljem i lukom Solun. Najveći aerodrom u Srbiji nalazi se na svega 50 kilometara od grada, a od granice sa Hrvatskom Mitrovica je udaljena samo 40 kilometara.

Mitrovica uskoro opasana sa tri autoputa

Sremska Mitrovica će, prema najavama ministra Branislava Nedimovića, do 2021. biti grad povezan sa tri autoputa. Osim postojećeg, Mitrovica će biti opasana i autoputom na relaciji Ruma-Šabac, a najavljena je i izgradnja autoputa od Kuzmina ka Sremskoj Rači, odnosno Republici Srpskoj.

Sve ove prednosti, kao i kvalitetna i obrazovana radna snaga privukle su i zadržale brojne domaće i strane investitore. U Sremskoj Mitrovici posluju kompanije iz SAD, Japana, Italije, Austrije, Holandije, Slovenije, Kipra, Turske i Nemačke, a bave se najrazličitijim privrednim delatnostima - od prehrambene, preko elektro, drvne i auto-industrije do građevinske industrije i brodogradnje.

U čast kompanija koje posluju u Sremskoj Mitrovici, ove godine na ulazu u grad izgrađen je jedinstveni Trg investitora, simbol ekonomskog i privrednog razvoja grada. Na Trgu se vijori 19 zastava stranih i domaćih investitora koji posluju u Mitrovici, a polovinom sledeće godine u ovom gradu biće otvoren i čuveni „Lidl“.

Mitrovica je posebna i po tome što raspolaže sa četiri industrijske zone koje su opremljene sa odličnom putnom, gasnom i telekomunikacionom mrežom, kao i dovoljnim kapacitetom električne energije.

Veliki poljoprivredni potencijal

Sremska Mitrovica se nalazi u plodnoj ravnici u kojoj dobro uspevaju sve poljoprivredne kulture. Mačva je idealna za povrtarstvo, centralni deo za stočarstvo, a obronci Fruške gore za voćarstvo i vinogradarstvo. Strateški cilj Sremske Mitrovice jeste stavljanje što više površina pod zasade voća i povrća uz razvoj prerađivačke i prehrambene industrije koja bi sve to pratila.

Dve zone su popunjene, dok se preostale dve proširuju. U zoni „Sever“, koja se nalazi neposredno uz autoput i na čijem proširenju se trenutno radi, već posluje nekoliko kompanija, kao što su američki „Kuper standard“ i japanski „HI-leks“. Istovremeno, radi se i na proširenju industrijske zone „Jezero“, koja je smeštena uz regionalni put koji vodi ka Šapcu.

Da će investicije tek pristizati u Mitrovicu, govori činjenica da stalno niču novi pogoni i da se proširuje proizvodnja. Samo ove godine je, recimo, otvoreno novo postrojenje za proizvodnju gotovih drvenih proizvoda kompanije „Labor srb“.

Zanimljivo je i to što u ovom gradu kompanije sarađuju sa srednjim stručnim školama koje prilagođavaju obrazovne profile potrebama lokalne privrede. Tako đaci stiču praktična iskustva u lokalnim kompanijama i odmah nakon završetka školovanja se mogu zaposliti.

Upravo zbog toga, grad redovno investira u obnovu i izgradnju škola, a tokom poslednje dve godine u kapitalne investicije uloženo je više od 1,2 milijarde dinara. Rekonstruisane su brojne ulice, a za narednu godinu planirana je i ugradnja montažno demontažnih panela, koji će štititi grad od poplava. Takođe, planira se i rekonstrukcija keja, ali i otvaranje IT centra u zgradi Doma JNA.

Dobre ideje privlače investicije

Sremska Mitrovica može da se pohvali brojnim primerima dobre saradnje. Kompaniji „Jajlafiliz“ dato je 100 hektara zemljišta u dugoročni zakup. Osim što kompanija plaća korišćenje zemljišta, dužna je i da izgradi fabriku za preradu voća. Na teritoriji grada postoji gotovo 400 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje je pogodno za izdavanje po navedenom modelu, a grad je spreman da pruži svu podršku kako bi se takvi projekti realizovali na obostrano zadovoljstvo.

 

Prestižne nagrade za trud

Sremska Mitrovica se osam godina zaredom našla među dobitnicima prestižnih priznanja engleskog časopisa FDI. Reč je o najpoznatijoj svetskoj publikaciji, specijalizovanoj za promociju stranih direktnih investicija, koja pruža najažurniji pregled globalnih investicionih aktivnosti i služi kao barometar atraktivnosti mnogim gradovima i regionima.

 

Expand player
Pogledajte više