Izvor Svete Petke u Železniku
Dejan Briza
Izvor Svete Petke u Železniku

Dejan Briza

Izvor Svete Petke u Železniku, Foto: Dejan Briza

Prema pričama vernika, zahvaljujući tom svetom mestu, koje odiše božanskim mirom, vekovima su se dešavala čuda - slepi su progledali, a nerotkinje dobile decu.

Iako crkveni spisi o tom izvoru datiraju još iz 16. veka, on je prvi put sagrađen 1872. godine, pa su ga meštani, nakon što je u ratu srušen, obnovili 1973.

Čudotvornu česmu ne okružuju samo visoka stabla lipe, ona se nalazi u centralnom delu oltara, do kojeg vodi samo nekoliko stepenika. Ikone Svete Petke, Bogorodice i Isusa Hrista, kandila, tri čiraka za paljenje sveća i cveće koje posetioci daruju svetiteljki čine da to prelepo mesto podseća na pravu malu crkvu pod otvorenim nebom.

Kako stići do izvora

Izvor Svete Petke je udaljen od samog centra Železnika oko dva kilometra. Ukoliko dolazite do njega iz centra grada, možete koristiti autobusku liniju 511, čije je polazište na Železničkoj stanici u Beogradu.

Brojne legende o nastanku izvora godinama se ispredaju, a jednu od njih ispričala nam je meštanka Vesna Stamenković (78), koja već pet decenija živi u Železniku, a koju smo sreli po izlasku iz šume.

- Slušaj, dete, otkako živim u ovom kraju, a ima 50 godina, priča se da je jedan slepi radnik iz tada obližnjeg kamenoloma na dan Svete Petke došao da umije oči izvorskom vodom i tada je progledao. U znak zahvalnosti podigao je spomen-obeležje svetici. Kasnije je čuveni deda Mika, pokoj mu duši, zajedno sa meštanima obnovio zapušteni izvor i postavio mermernu ploču. Koliko se sećam, on nije imao dece, pa je na ovaj način hteo da ostavi nešto iza sebe što će i drugima služiti - kaže Vesna i dodaje da svako ko ima problema sa očima i vidom sutra treba da dođe i umije se vodom sa izvora.

Izvor Svete Petke u Železniku

Dejan Briza

Izvor Svete Petke u Železniku, Foto: Dejan Briza

Žene koje ne mogu da imaju decu, prema rečima ove starice, često posećuju izvor, jer se veruje da će nakon što prenoće kraj njega ubrzo zatrudneti.

- Mnogo nerotkinja već godinama dolazi. Ponesu ćebiće i jorgane, smeste se kraj oltara i utonu u san. Ako kroz san ili nakon buđenja začuju dečji plač, znači da će roditi - objašnjava Vesna.

Prema drugoj legendi, tim putem, koji vodi ka Ostružnici, često je prolazio bogati trgovac sa svojom slepom kćeri. Jednog dana su zastali i umili se lekovitom vodom, da bi devojčica sutradan kad se probudila progledala. Smatra se da je u znak zahvalnosti taj trgovac podigao crkvu na tom mestu, koja je u ratu srušena.

Narod je izgradio jaku veru u čudotvornost tog izvora i poslednjih nekoliko godina ga ljudi posećuju svakodnevno. Ponesu balone u koje natoče vodu, pomole se ispred ikona, upale sveće i u miru posede okruženi prirodom. Osim ovog izvora, u Beogradu postoje još dva posvećena Svetoj Petki, jedan je na Kalemegdanu, a drugi nedaleko od manastira Rakovica.

Komentari (12)

stranac

26.10.2017 13:31

kad neko normalan procita ovako nesto zapita se gde zivi?da li je ovo 21. vek ili stari rim sa cudesnim izvorima i svemogucim svecima-bogovima?koliko ima cudotvornih izvora,ikona,kamenja,drveca i svega ostalog po srbiji cudi me kako to da su srbi prvi po broju bolesnih u evropi???pa u srbiji svi treba da pucaju od zdravlja i zive po 200 godina a ne da umiru kao muve od raka,srcanih udara,secera...i sta je taj slepi radnik iz legende radio u kamenolomu tako slep?klesao spomenike "na nevidjeno"?

zikabulka

26.10.2017 13:44

@stranac - "Stranac", Gospod je svakome od nas dao izbor, da verujemo ili da ne verujemo. Ti koji si ateista i nevernik to je tvoj izbor i tvoja volja,samo ne znam zasto citas ovakve tekstove i komentarises,mada ko zna,cudni su putevi Boziji, mozda u tebi "cuci" skriveni vernik, ili Gospod ucini da ti jednoga dana postanes vise verujuci od vecine nas! Zelim Ti svako dobro, i da jednom odes i ti na pomenute izvore da se napijes "vode" mozda i progledas!

stranac

26.10.2017 14:51

@stranac - "Hrišćani su smatrali paganima ili idoklonicima sve one koji su okrenuvši se od Boga, počeli da se klanjaju prirodi i idolima" zikabulka,ovo je definicija paganizma kod hriscana.zato,svako klanjanje prirodnim pojavama i idolima u molovanom obliku (skulpture,slike,ikone itd...) je u direktnoj suprotnosti sa 1. i 2. zapovedi a ti sad mozes da skaces oko tog izvora i prizivas manitua ili visnu a ne da se deklarises kao hriscanin.ja jesam vernik i imam jednog boga a ne 500 svetaca i svete izvore...

Mara

26.10.2017 21:43

@stranac - Verujem da takvi kao Vi tako i zavrsavaju...Daleko bilo da Vam zelim zlo i bolest ali svi se sete Boga i molitvi kad "zagusti"... Ja nisam neki preterani vernik,sasvim normalan ali VERA I NADA TRBA UVEK DA POSTOJE

stranac

27.10.2017 00:02

@stranac - draga maro,daleko od toga da mi zelite dobro cim ste spomenuli kako zavrsavaju takvi kao ja zato manite me tog laznog covekoljublja...ali da vam kazem jednu stvar,samo umno ograniceni ljudi,a to je blaga definicija onog sta mislim,izjednacavaju veru,nadu i religiju.mark tven je divno rekao kako je religija nastala onog momenta kada je prva budala naletela na prvog prevaranta.prema tome,vi verujte u religiju i sve prevare koja ona nosi a mene pustite da verujem u boga kako ja hocu.

dusanka p.

27.10.2017 02:06

@stranac - mi imamo naseg boga a zove se bodiroga.danas u penziji zivi po jevandjelju i uputama duhovnog cace trebinjskog vladike grigorija.pomaze srpski rod i porod u sjenci daleko od hvaljenja u javnosti.nijesmo pogrjesili po odabiru naseg boga sto se zove bodiroga.

Putokazi

26.10.2017 13:39

Čuda se i daruju nesrecnicima koji vise leka ili utehe za svoje bolove i muke nisu nigde mogli naci.Ali prvo i osnovno je cista bezrezervna vera u takve Svetinje i Darove.Hvala Nebu i svim divnim Nebeskim pojavama,sto nas se ovoliko ogrezle u greh i neveru jos uvek secaju.

Vuki

26.10.2017 14:16

Vidim, svi progledaše..

vitez

26.10.2017 14:39

Ja bih rado tamo odveo ove SNS-ove glasaće možda " progledaju"

nedjo

26.10.2017 19:43

@vitez - i nacija pred izbore da ode tamo

Тртрћко

26.10.2017 21:25

@vitez - Да ископамо покојнике и донесемо их на извор.Попрскамо их светом водицом па ако оживе ето гласача за СНС!Бизарно јесте али тако ми изгледа јер читам ,,да и слепи проглеају,,?

Srem

26.10.2017 19:00

Postoji izvor Svete Petke i u selu Vognju kod Rume.Za isti se veruje da je njegova voda lekovita.Grof Pejacevic je podigao crkvicu u znak zahvalnosti posto mu je kcerka izlecena tom vodom.