Vukovi im poklaše ovce (FOTO)

Ljubiša Mitić | vesti 2016-09-21 13:08:51 2016-09-21 13:08:51

Iako se sa sigurnošću ne može tvrditi, najverovatnije čopor vukova u noći između utorka i srede zaklao je šest od ukupno jedanaest ovaca, koliko je bilo u stadu porodice Milana Tatića iz prokupačkog sela Bulatovac.

Lj. Mitić

 

Stado se nalazilo u ograđenom dvorištu i na samo desetak metara udaljeno od porodične kuće.

Krvoločne životinje su ostavile pravu pustoš za sobom, pričinivši veliku materijalnu štetu. Dva ovna koja su nastradala teška su i po 150 kilograma, dve ovce su bile sjagnjaste a među zaklanim ovcama bilo i jedno jagnje.

Jedna ovca pronađena je rastrgnuta nekih 500 metara od kuće i to na putu koji vodi ka selu. Milan kaže da se napad na nedužne životinje dogodio najverovatnije nešto pre ponoći, kada je začuo dva jaka udarca u kapiju.

- Izašao sam iz kuće i primetio da su vrata ulazne kapije u dvorištu otvorena. U međuvremenu je izašao i komšija, kome su takođe vrata kapije otvorena, i pitao me o čemu se radi. Mislim da sam u tim trenucoma video da u mraku svelte oči neke životinje, ali sam pomislio da je u pitanju pas lutalica pa nisam ništa posumnjao – priseća se Tatić trenutaka koji su predhodili krvavom piru vukova.

On je nakon toga zatvorio kapiju i ušao u kuću, jer ništa nije ukazivalo da će se desiti pokolj njegovog stada. Tek nešto pre ponoći, pozvao ga je komšija u čijem su dvorištu pobegle tri ovce.

– I dalje ništa nisam slutio, jer sam pomislio da su ovce nekako otvorile tor i izašle. Međutim, kasnije sam video pravi pustoš koji su jedan ili više vukova ostavili za sobom – dodaje nesrećni čovek.Pretpostavlja da se radi o vukovima, jer su ovnovi bili veliki i teško da bi ih psi savladali. Slučaj je prijavio nadležnim lokalnim i inspekcijskim službama.

Tatić naglašava da godinama čuva ovce, ali ovako nešto ne pamti jer su zveri bile neumoljive po njegovo stado.

Inače, ovo nije prvi slučaj napada vukova ili pas lutalica na stado ovaca u ovom kraju. Pre nešto vise od mesec dana, u selu Jugovac koje je samo nekoliko kilometara udaljeno od Bulatovca, po tvrdnji vlasnika tada, psi lutalice su zaklali takođe šest ovaca, koje su potpuno raskomadali u prečniku od stotinak metara. U toru je bilo deset ovaca vlasništvo porodice Časlava Petrovića iz sela Jugovac.

Časlav je tvrdio da su njegove ovce zaklali psi lutalice, mada se to kako saznajemo u ovim slučajevima ne može sa sigurnošću tvrditi, jer da bi se ustanovilo o kojim se životinjama radi moralo bi da se uradi veštačenje, što bi prouzrokovalo dodatne troškove i onako oštećenih vlasnika.

U selima prokupačke opštine, neretko se dešava da vukovi, a u poslednje vreme i sve veći broj pasa lutalica napada domaće životinje. Na meti je uglavnom živina, ovce, koze …Međutim, meštani sve više strahuju da će početi da napadaju ljude, a posebno brinu za najmlađe stanovnike.

– Decu baš zbog straha od pasa lutalica svakog dana vodimo i dovodimo iz škole. Na desetine pasa haraju ovim krajem, mada ih je teško videti preko dana. Uglavnom se kreću rano ujutru i pridveče. Prosto smo postali meta i samo je pitanje ko je sledeći kome će naneti štetu – tvrde žitelji ovog kraja.

Expand player
Pogledajte više