HRVATSKA VOJSKA POČINILA STRAŠAN ZLOČIN NAD SRBIMA Miloš, Marija, Milica, Jovo, Đuro i Jovan nastradali su tokom Oluje, a za ovaj zločin niko nije odgovarao
Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitrijević

 

Uz potpredsednika Vlade RH Borisa Miloševića, predsednika SDSS-a Milorada Pupovca, na komemoraciji će uz meštane Plavna i Grubora učestvovati i Veran Matić, izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića te predstavnici Grada Knina i Šibensko-kninske županije.

U Gruborima 25. avgusta 1995. pripadnici hrvatske vojske ATJ Lučko su počinili zločin nad šestoro srpskih civila, kada su ubijeni: Miloš (Marka) Grubor, r. 1915., ustreljen u porodičnoj kući, telo pronađeno pored kreveta; Marija Grubor, r. 1905., spaljena u porodičnoj kući; Milica (Steve) Grubor, r. 1944., ustreljena, telo pronađeno iza porodične kuće; Jovo (Jovana) Grubor, r. 1930., usmrćen usled nanešenih ubodno reznih rana, telo pronađeno iza porodične kuće; Đuro (Luke) Karanović, r. 1954., ustreljen iza jedne kuće u zaselku; Jovan (Damjana) Grubor, star 73 godine, nepoznata sudbina, pretpostavlja se da je njegovo telo izgorelo u kući.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je u septembru 2019. potvrdio oslobađajuću prvostepenu presudu protiv optuženih Frane Drlje i Bože Krajine, pripadnika ATJ Lučko.

Potpredsednik Vlade Boris Milošević je u najavi komemoracije istakao “Zločin u Gruborima je samo jedan u nizu jezivih zločina koji su se dogodili neposredno posle operacije “Oluja”. Starci koji su ostali na svojim ognjištima od kojih niko nije učestvavo ni u kakvim ratnim sukobima brutalno su ubijeni u svojim kućama samo zato što su Srbi. Krivci do danas nisu kažnjeni. Pokušavamo pomoći da se vrati život u Grubore i u celi ovaj kraj. Vlada Republike Hrvatske je prošle nedelje donela zaključak kojim će se pomoći obnova Grubora i povratak ljudi. Nadamo se povratku ljudi i vraćanju života u Grubore.”

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading