HRVATSKIM GRAĐANIMA PRETI SIROMAŠTVO Na rubu propasti, kriza ima kuca na vrata
EPA/OLIVIER HOSLET

Poslanik opozicionog Mosta, Miro Bulj pozvao je vladu da donese mere koje će neutralizovati rast cena energenata i predložio da se HEP-u naloži da, dok traje zima, ne isključuje struju siromašnim građanima.On je rekao da te mere moraju biti hitne.

Bulj je u sabor doneo litar ulja da bi upozorio da je „sto posto skuplje“ nego lani i da je po ceni bliže 20, nego 15 kuna.


Upozorio je da građani Hrvatske litar benzina plaćaju najskuplje u Evropi, da je u BiH litra goriva jeftinija za tri kune.

"Zbog rasta cena energenata preti nam siromaštvo, nekontrolisano će porasti cene hrane", rekao je Bulj i poručio vladi da građani nisu krivi što niko ne kontroliše marže trgovcima naftom i što država ne želi da se odrekne poreza.

Marijan Pavliček (HS) pozvao je, kako je naveo, „glavnog dnevnog političkog komentatora“, predsednika države Zorana Milanovića, da se izjasni o uvođenju evra , da li će odlučivati pojedinci u svojim kabinetima ili hrvatski narod na referendumu.

O rastu cena govorila je i poslanica opozicionog SDP Mirela Ahmetović, koja je rekla da "koliko je Hrvatska fenomenalno mesto za život, svedoči to da je od 11. oktobra najavljeno da ljudi u Glini ostaju bez toplih obroka. Potrošnja struje je sve veća, kao i cena hrane", rekla je ona uz apel vladi da se ovakve odluke više ne donose.

Komentarisala je rast cena električne energije i goriva i istakla da odmah treba uvesti preventivne vaučere za struju, te zatražila da da vlada smanji poreze.

"Ovolike cene pokrenuće spiralu siromaštva i dovešće nas do nove ekonomske krize", upozorila je.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading