ŽESTOK ODGOVOR RUSIJE! Moskva se oglasila i upozorila NATO!
Tanjug/Ap

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, pišući na svom  Telegram nalogu u nedelju, optužila NATO za licemerje, pozivajući se na novonajavljenu zajedničku vežbu estonske vojske i snaga za specijalne operacije američke vojske koja će se održati u toj baltičkoj državi. Američki republikanski političar Njut Gingrič jednom je opisao ovu zemlju kao "u predgrađe Sankt Peterburga".

- Rusija je upozorila NATO da ne stvara napetost u blizini ruskih granica. NATO ćuti i nastavlja bez straha - napisala je Zaharova.

Prema rečima portparolke, zajednička vežba između SAD i Estonije dolazi ubrzo nakon što su Talin i Vašington potpisali vojni sporazum o snabdevanju gorivom, što, prema njenom mišljenju, "samo dokazuje planove NATO-a da namerno stvara tenzije u blizini Rusije". Zaharova je takođe napomenula da blok predvođen SAD redovno optužuje Rusiju za "netransparentne akcije" i "agresivno ponašanje", ali je kritikovala odeću zbog toga što radi isto, napominjući da su manevri Rusije samo na njenoj unutrašnjoj teritoriji.

- Želela bih da znam koliko transparentnim, predvidivim i neagresivnim generalni sekretar NATO-a Stoltenberg smatra ove akcije - nastavila je Zaharova: -Ako misli da je to normalno, zašto bi onda drugačije tvrdio o unutrašnjim manevrima Rusije?

Izjava Zaharove usledila je nakon tvrdnji zapadnih zemalja i američkih medija da Rusija gradi svoju vojsku blizu ukrajinske granice. Američki ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je u sredu Moskvu da "bude transparentnija u vezi sa gomilanjem snaga oko granice Ukrajine". 

Prošle nedelje, prema Njujork tajmsu, američki direktor nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns otputovala je u Brisel da obavesti ambasadore NATO-a o "mogućoj ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading