SARADNJA DVA GIGANTA Fabrika litijuma u planu do 2026. godine: Lokacija nepoznata
Foto: Printscreen

 

 

Zajedničko preduzeće u vlasništvu 50/50 - Aurora - upravljaće fabrikom koja će imati početni godišnji kapacitet proizvodnje do 35.000 tona litijum hidroksida, ključnog materijala za proizvođače litijum-jonskih baterija, saopštila je švedska kompanija u utorak.

Northvolt, čiji je najveći akcionar Folksvagen, rekao je da će fabrika, koja se nalazi u Portugalu, biti najveća evropska i da će početi sa komercijalnim radom 2026. godine. Procenjuje se da će biti otvoreno 1.500 radnih mesta, dok je još trebalo da se donese odluka o lokaciji fabrike i iznosu završne investicije.


„Zajedničko preduzeće trenutno sprovodi tehničke i ekonomske studije i razmatra nekoliko mogućih lokacija“, navodi Northvolt u saopštenju.

Fabrika će moći da isporuči dovoljno litijum hidroksida za 50 gigavat sati proizvodnje baterija godišnje, pri čemu će Northvolt koristiti do 50% kapaciteta fabrike za proizvodnju baterija.

Dok je Kina još uvek dom za 80% globalne proizvodnje litijum-jonskih baterija, Northvolt ima za cilj da preuzme velike azijske igrače kao što su CATL  i LG Chem.

„Proširenje novog evropskog lanca sirovine je od kritične važnosti“, rekao je suosnivač Northvolta Paolo Ceruti. Preko polovine svetskog litijuma se koristi za pravljenje punjivih baterija, koje se takođe koriste u mobilnim telefonima i laptopovima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading