NEMAČKA ZABRANILA EMITOVANJE RT! Rusi odmah najavili odmazdu! Ovo su sledeći koraci
Foto: kremlin.ru

„Komisija za registraciju i nadzor je 1. februara 2022. godine zvanično zabranila organizovanje i emitovanje programa RT DE u Nemačkoj, jer za to ne postoji potrebna dozvola u skladu sa medijskim zakonodavstvom“, navodi se u saopštenju nemačke regulatorne agencije.

Komisija je konstatovala da je RT DE program za emitovanje za koji je potrebna dozvola, kao što je propisano članom 52. zakona o aktivnostima pružalaca usluga u medijskoj sferi, navodi se u saopštenju.

Pored satelitskog emitovanja, nemačka agencija zahteva da se prekine emitovanje na internetu, putem mobilnih aplikacija i smart TV aplikacija. 

RT DE će se žaliti na ovu odluku sudu, saopštila je zamenik glavnog i odgovornog urednika RT-a Ana Belkina, uz napomenu da će TV kanal nastaviti da emituje iz Moskve.

RT je 16. decembra pokrenuo novi 24/7 kanal na nemačkom jeziku.

Istog dana blokiran je na Jutjubu, a potom ga je evropski satelitski operater "Eutelsat" isključio iz emitovanja.

Prema rečima direktora nemačke regulatorne agnecije Eve Fleken, kanal je navodno pokrenuo program na nemačkom jeziku uživo bez dobijanja dozvole. Nakon toga je počela istraga.

RT DE je u avgustu dobio zvaničnu odbijenicu iz Luksemburga, koja se odnosila na „informacije i analize nemačkih vlasti“. Jutjub je u septembru trajno uklonio dva kanala RT DE zbog navodnog „kršenja smernica zajednice“. Istovremeno, RT DE je bio na četvrtom mestu po uticaju među medijima na nemačkom jeziku, ispred "Dojče velea" i drugih nemačkih medija.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da postoji razlog da se ta odluka smatra političkom. Na konferenciji za novinare posle razgovora u Moskvi, njegova koleginica Analena Berbok je upitana da prokomentariše situaciju, a ona je ustvrdila da radnici ovog medija „uvek imaju pristup novinarskim aktivnostima“.

Kako RT DE emituje?

RT DE na nemačkom jeziku emituje se iz Moskve od strane kompanije ANO TV-Novosti. Većina osoblja kanala od oko 400 ljudi takođe radi u ruskoj prestonici. Nemački "RT DE prodakšn" kreira samo sadržaje po narudžbi ANO TV-Novosti. Kanal svoje programe na nemačkom jeziku isporučuje preko satelita, sa signalom poreklom iz Srbije. RT DE je dobio dozvolu za emitovanje u Srbiji 6. decembra prošle godine, te će biti na snazi do 2029. godine. RT je ranije podneo zahtev za dozvolu za emitovanje u Luksemburgu kao „RT auf dojč“, ali je odbijen u avgustu prošle godine. Više nemačkih medija je saopštilo da je tadašnji kancelar Angela Merkel uticala na odluku Luksemburga, ali je zvanično demantovala te izveštaje.

Na koji način je legalno emitovanje programa iz Srbije?

Iako Srbija nije članica EU, i Beograd i Berlin su među 33 potpisnice ECTT-a. Nemačka je ratifikovala sporazum 1991. godine, dok je Srbija pristupila 2010. godine. Član 4 ECTT-a kaže da sve strane „garantuju slobodu prijema i neće ograničavati reemitovanje na svojoj teritoriji programskih usluga koje su u skladu sa uslovima ove konvencije”.

Zašto nije podnet zahtev za nemačku licencu?

Nemački zakon o medijima zabranjuje političkim partijama ili pravnim licima na osnovu javnog prava da upravljaju radio-difuznim servisima, osim za crkve i univerzitete. Ova zabrana važi i za kompanije u kojima je država većinski vlasnik. Pošto je RT javna neprofitna organizacija koju Rusija smatra „organizacijom od strateškog značaja“, Nemačka je smatra državnom televizijom i stoga je odbacila da RT DE dobije licencu. Zbog toga je RT podneo zahtev prvo u Luksemburgu, pa u Srbiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading