Si Đinping
Foto: Alo/Alo! J.V.

Ovo mišljenje deli politikolog, diplomata, kolumnista ruskog medija „RT“ Rostislav Iščenko.

PUTIN NEMA PROSTORA ZA POVLAČENJE Srđa Trifković o NATO igrama sa Ukrajinom

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objavilo je 17. decembra nacrte sporazuma između Rusije, SAD i NATO-a o bezbednosnim garancijama u Evropi.

Dokumentom je predviđeno, posebno, neširenje Severnoatlantske alijanse na istok, povlačenje NATO naoružanja na položaje iz 1997. godine, kao i nerazmeštanje udarnog naoružanja u blizini ruskih granica.

Posle toga, 4. februara je ruski lider Vladimir Putin , na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga , stigao na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, gde su vođeni pregovori između strana.

Posle sastanka, Rusija i Kina pozvale su Sjedinjene Države da odustanu od planova za razmeštanje kopnenih raketa srednjeg i manjeg dometa u Evropi. Strane su se takođe protivile naknadnom širenju NATO-a i pozvale Alijansu da napusti pristupe iz doba hladnog rata.

Politikolog Rostislav Iščenko je komentarisao odlučne akcije Pekinga i Moskve. Unija između Rusije i Kine bila bi početak kraja za SAD, rekao je on, jer Vašington rizikuje da izgubi svoj uticaj i dominaciju u jugoistočnoj Aziji.

DOK BOJNI BUBNJEVI GRME U UKRAJINI Da li je moguće da se izbegne Treći svetski rat

„Ako Amerikanci napuste zapadnu Evropu, biće besmisleno da budu u Tihom okeanu. Činjenica je da je u jugoistočnoj Aziji, Kina već ekonomski dominantna, dok je Sjedinjenim Državama ostalo samo nekoliko saveznika u regionu – Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i Japan.

Osim toga, ove zemlje i dalje pokušavaju da se nekako odupru, ali shvataju da će Kina i dalje biti dominantna sila u jugoistočnoj Aziji. Čak i Indija, koja ima granične probleme sa Pekingom, polazi od činjenice da je danas potrebno graditi odnose sa Rusijom i Kinom, rekao je on u emisiji "Ukraina.ru".

Osim toga, Rostislav Iščenko tvrdi da će gubitak Evrope i jugoistočne Azije dovesti do toga da SAD mogu izgubiti i Latinsku Ameriku. Ako se to dogodi, onda će Amerikanci morati da počnu od nule.

„Ako Sjedinjene Države izgube zapadnu Evropu, onda će izgubiti nadu u povratak globalne dominacije. Amerikanci će tada izgubiti čak i Latinsku Ameriku.

U najboljem slučaju, SAD će moći da se zaključaju u Kanadu, Meksiko i ostatke države anglosaksonskog sveta – Britaniju, Australiju i Novi Zeland.

I to, samo ako ove zemlje pristanu na sopstvenu štetu da održavaju bliske ekonomske veze sa Sjedinjenim Državama.

AMERIČKI VOJNI AVIONI SLETELI U KIJEV Da li Vašington upravo prelazi TAČKU BEZ POVRATKA?

Ali ove zemlje mogu brzo da promene mišljenje i pronađu druge saveznike. Onda će Amerikanci morati da počnu sve od nule“, rezimirao je Rostislav Iščenko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Sladjan

14.02.2022 22:13

Japan kakvi su to ljudi tamo,pobili ih Ameri bacali atomske bombe,i mirni,posle toga najbolji prijatelji!!!!a mi ni Turcima nismo oprostili .....ni NATO-u,amerima...., Večiti neprijatelji......srpskog naroda!!!

Zoran Stokic

18.03.2022 17:50

Mora te svatiti japan je duboko pomoren od amerike nemogu da mrdnu a tako isto i nemacka oni su roblje amerike. Sad je sansa da se oslobode