TEKTONSKI POTRESI NA GEOPOLITIČKOJ SCENI Velika Britanija uvela Rusiji nove sankcije, očekuje se OZBILJNA KRIZA
Foto: Youtube/Printscreen

Mera - preduzeta u dogovoru sa SAD - biće uvedena postepeno do kraja 2022. godine, rekao je poslovni sekretar Kvasi Kvarteng. Zabrana se odnosi na rafinisane proizvode kao što je dizel – na koji se Velika Britanija oslanja na Rusiju za oko trećinu svog uvoza. Neće važiti za prirodni gas.

 

 


Britanska vlada je tražila načine da dodatno izvrši pritisak na Putinov režim nakon što je sankcionisala svoje banke i niz tajkuna.

 

 

Vlada Borisa Džonsona je kritikovana zbog nekih elemenata svog odgovora na rat u Ukrajini, kao što su brzina obrade viza za ukrajinske izbeglice i broj bogatih ruskih pojedinaca koji su sankcionisani u odnosu na SAD i Evropsku uniju.


Zabrana ruske nafte dodatno će povećati cene energenata u Velikoj Britaniji, gde se Britanci već suočavaju sa krizom troškova života zbog rastuće inflacije i poreskog opterećenja koje će biti najveće od 1950-ih.

Uvoz ruske nafte u Ujedinjeno Kraljevstvo iznosio je oko 4 milijarde funti (5,3 milijarde dolara) prošle godine, prema proračunima "Blumberga" na osnovu mesečnih podataka Kancelarije za nacionalnu statistiku.

VELIKA BRITANIJA UKIDA UVOZ NAFTE IZ RUSIJE Evropa sprema pakleni plan

Ova cifra, koja uključuje sirovu naftu i rafinisane proizvode, iznosi 13,4% ukupnog uvoza nafte iz svih zemalja. Cifra samo za dizel je mnogo veća, prema podacima Eurostata za 2019. godinu.

EU je još uvek podeljena oko toga kako da se pozabavi uvozom ruskih fosilnih goriva - a odvikavanje drugih evropskih zemalja od ruske nafte je veći problem.

To je zato što se skoro sve rafinerije u Velikoj Britaniji snabdevaju pošiljkama sirove nafte brodovima, što znači da imaju veću fleksibilnost u uvozu zaliha iz različitih zemalja.

Druge rafinerije širom Evrope su mnogo dublje ukorenjene u glavnu rusku izvoznu mešavinu, sirovu naftu "Urals". Fabrike kao što su nemački "PCK Schvedt" i "Leuna" ili poljski "Plock" direktno su povezane sa ruskom ekspanzivnom mrežom cevovoda, što znatno otežava prekid veza.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading