POBEDIĆEMO U RATU KOJI JE ZAPOČELA AMERIKA Rusija ide na sve ili ništa, ovo je konačni plan
Foto: Shutterstock/EPA

„Evropski lideri jednoglasno priznaju da Moskva neprekidno i u potpunosti ispunjava svoje obaveze u pogledu svih aktuelnih sporazuma i ugovora. Ali vidite bahato ponašanje, neprijateljsko bahato ponašanje koje su preduzele zemlje kolektivnog Zapada, koje, naravno, čini situaciju vrlo složenom i primorava nas da je ozbiljno razmotrimo“, rekao je Peskov novinarima.

Situacija na energetskim tržištima je prilično turbulentna i ne zna se koji će stepen dostići, upozorio je on.

„Sjedinjene Američke Države su, bezuslovno, objavile ekonomski rat Rusiji, one vode ovaj rat, de fakto tako i jeste“, ocenio je Peskov.

Sankcije Zapada protiv Rusije bile su očekivane, shodno tome, unapred su počele pripreme za mere za minimiziranje njihovih posledica, naglasio je. Kao odgovor na odbijanje vlasti SAD da uvoze rusku naftu i gas, Moskva će delovati na osnovu sopstvenih interesa i koristi tu situaciju, precizirao je portparol.

„Da, zaista, situacija zaslužuje veoma duboku analizu – mislim na odluke koje je saopštio američki predsednik Džozef Bajden. Ako me pitate šta će Rusija da uradi – ona će uraditi ono što joj je potrebno i od koristi u ovoj situaciji. Mi štitimo svoje interese i sve ćemo raditi u strogom skladu sa našim interesima“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li će Moskva preduzeti konkretne mere nakon američkog odbijanja da uvozi rusku naftu i gas.

Rusija ostaje pouzdan garant energetske bezbednosti

Prema rečima portparola ruskog predsednika, Moskva je bila i ostaje pouzdan garant globalne energetske bezbednosti.

„U više navrata smo govorili da je Rusija bila, jeste i biće pouzdan garant energetske bezbednosti ne samo evropskog kontinenta, već i svetskog nivoa. I čak i sada se, kao što vidite, energetski resursi isporučuju njihovim primaocima. Rusija ceni svoju reputaciju pouzdanog snabdevača energetskim resursima“, odgovorio je Peskov na pitanje da li je Rusija spremna da isporučuje naftu i gas zemljama koje su podržale sankcije protiv nje.

Komentarišući izjavu zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland da je ruski gasovod „Severni tok 2“ navodno „mrtav, da nema šanse za oživljavanje i da je to gomila metala na dnu mora“, Peskov je primetio da je u ovoj situaciji tipično da o tome govori visoki američki diplomata.
„U međuvremenu, to je, naravno, metal, ali je spreman za upotrebu“, naglasio je on.

Istovremeno, pitanje o cenama po kojima se energenti sada isporučuju iz Ruske Federacije preusmerio je kompanijama. To je pitanje za kompanije, kaže Peskov.

Na pitanje da li je Kremlj imao direktive u vezi sa tim, on je podsetio da „postoje ugovorne obaveze“.

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je u utorak da Amerika uvodi zabranu na uvoz energenata iz Rusije. On je u televizijskom obraćanju rekao da Vašington razume da saveznici u Evropi ne mogu da se pridruže toj zabrani.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.

Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom. Prema rečima portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.

Sve o ukrajinskoj krizi pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading