EVROPA MENJA RUSKI GAS AMERIČKIM! Sjedinjene Države uspele da ostvare glavni deo svog plana
EPA

SAD su se obavezale da će, u saradnji sa međunarodnim partnerima, do kraja godine u EU izvesti 15 milijardi kubnih metra LNG, dok bi u narednim gdinama te isporuke trebalo da budu oko 50 milijardi kubika godišnje.

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da se njegova zemlja već odrekla svih ruskih energenata i da će snažna američka industrija podržati dobrodošle namere EU da brzo smanji zavisnost od ruskog gasa i osigurati da „evropske porodice imaju grejanje tokom naredne dve zime“, dok se ne izgradi infrastruktura za otpornu i čistu energetsku budućnost Evrope.

POLJACI ŽELE TREĆI SVETSKI RAT Protestanti u Varšavi isporučili četiri šokantna zahteva NATO liderima

- Danas smo se dogovorili o zajedničkom planu kako da postignemo taj cilj i ubrzamo put ka bezbednoj i čistoj energetici u budućnosti. Pomoći ćemo EU da smanji zavisnost od ruskog gasa što je brže moguće i da smanji ukupnu potrošnju gasa - poručio je Bajden, i dodao da zna da će eliminacija ruskog gasa „imati cenu za Evropu“, ali i da je to ispravno sa moralnog stanovišta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je sa zajedničke konferencije za medije sa Bajdenom poručila da je transatlantsko partnerstvo „jače nego ikada“ i da će EU zameniti Rusiju kao snabdevača gasom za „snabdevače kojima može da veruje, koji su prijatelji i pouzdani“.

EU i SAD su dogovorile strateško partnerstvo i u oblasti zaštite klime, obezbeđivanja stabilnog tržišta hrane, i prihvatu migranata iz Ukrajine i razmeni podataka.

DRAGI DRUGOVI IDITE KUĆI Putin se obratio ukrajinskim vojnicima: Ne slušajte zločinačka naređenja Kijeva

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Sale

26.03.2022 08:05

I postane zavisna od američkog gasa. Ko ga ne bude uvozio, narusice americku bezbednost, i snosice posledice

Selecom

26.03.2022 17:48

A šta će biti sa industrijom kad postane nerentabilna a građani dobiju račune enormne. Nastaće pad standarda koji neće lako proći bez posledica, biće gomila demonstracija,čisto sumnjam da će ih lako zatajiti kao kovid demonstracije. Definitivno svet i kompletna konstalacija svetskog poretka se menja na uštrb Amerike.