ŠTA NJEGOV REIZBOR ZNAČI ZA ZAPADNI BALKAN? Evo sa čime će se Makron suočiti u svom drugom mandatu
Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori)

Samo što su objavljeni rezultati predsedničkih izbora u Francuskoj počela je kampanja za parlamentarne izbore koji su veoma bitni, jer će odlučivati o tome sa kakvom većinom i kakvom podrškom u parlamentu će raspolagati predsednik.

Emanuel Makron dobio je drugi mandat, ali je bitno da li će kao i u narednih pet godina imati i većinu u parlamentu.

Već u prvim reakcijama nakon objavljivanja rezultata i Marin le Pen i drugi političari se pozicioniraju upravo za parlamentarne izbore.

Ovo je na neki način ponovo bio istorijski izbor pred Francuzima, jer su pred njima bila dva prilično suprotna pravca i kandidata, ali i zbog toga što je Emanuel Makron prvi predsednik koji je ponovo izabran na tu funkciju u poslednjih 20 godina, a ako se računaju periodi kohabitacije sa parlamentarnom većinom koja ne pripada istoj političkoj porodici kao i predsednik, onda se to dešava prvi put u 60 godina.

Najbolji rezultat krajnje desnice u istoriji

Sa druge strane, ovo je najbolji rezultat krajnje desnice u istoriji. Pre tačno 20 godina, otac Marin le Pen, Žan Mari, se našao takođe u drugom krugu izbora i tada je osvojio 18 odsto glasova. Marin le Pen je na jučerašnjim izborima imala podršku 41 odsto birača.

ŠTA NJEGOV REIZBOR ZNAČI ZA ZAPADNI BALKAN? Evo sa čime će se Makron suočiti u svom drugom mandatu

Foto: EPA

 

U obraćanju nakon objavljivanja rezultata izjavila je da će nastaviti političku borbu i da taj rezultat zapravo shvata kao pobedu i poziva na front protiv Emanuela Makrona na parlamentarnim izborima.

Pred novim-starim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom je lista izazova u novom mandatu.

Kao i pre pet godina, pred njegov pobednički govor intonirana evropske himne "Ode radosti", ali sa manje pompe i trijumfalizma ovoga puta – poruka je bila da nije vreme za slavlje.

Ono što se očekuje u drugom mandatu je da Makron sada pokuša da ostvari planove i ambicije vezane za reformu Evropske unije.

ŠTA NJEGOV REIZBOR ZNAČI ZA ZAPADNI BALKAN? Evo sa čime će se Makron suočiti u svom drugom mandatu

Foto: EPA

 

Šta pobeda Makrona znači za Zapadni Balkan

Kada je reč o tome koliko uticaja to ima na Srbiju, upravo Makron je povezao unutrašnju reformu Evropske unije sa mogućnošću prijema novih članica, a za jun je najavio održavanje samita sa Zapadnim Balkanom.

Kako navodi dopisnik RTS-a, ono što se može očekivati u narednom periodu je da se ta veza jasnije potvrdi i konkretizuje u junu, kada bi trebalo da bude i jasnije šta se podrazumeva pod reformom EU kako bi se napravilo mesta za nove članice i da se možda zemljama Balkana predstavi neki jasniji plan.

Makron je u januaru rekao da zemljama Zapadnog Balkana treba pružiti jasnu perspektivu članstva u razumnom vremenskom roku i sada treba da vidimo šta to konkretno znači.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

25.04.2022 20:31

Sve dok se ne oslobode amerike nema nista od balkana