PUTIN POTPISAO NOVI ZAKON Ovo su naredbe koje Rusija više neće ispunjavati
Foto: EPA/Alexei Danichev

Državna duma Rusije je usvojila paket od dva nacrta zakona koji podrazumevaju da se naredbe Evropskog suda za ljudska prava, iznete posle 15. marta, neće ispunjavati u Rusiji, kao i da će prestati da budu osnova za preispitivanje odluka ruskih sudova.

Moskva je 15. marta saopštila da istupa iz Saveta Evrope i Evropske konvencije za ljudska prava, navodeći da će ispunjavati odluke Evropskog suda za ljudska prava ukoliko su one u skladu s Ustavom Rusije.

Istog dana je Parlamentarna skupština Saveta Evrope jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj je Komitetu ministara te organizacije ukazala da na to da Moskva ne može biti članica Saveta Evrope. Sledećeg dana je Komitet ministara Saveta Evrope usvojio odluku o prestanku članstva Rusije u organizaciji od 16. marta.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading