PREMIJER EKS-JU ZEMLJE IMA REŠENJE ZA GASNU KRIZU Nemačka bila skeptična, ali sada...
Alo

“Petina celokupne potrošnje gasa u EU troši se na proizvodnju električne energije, a toliko gasa u ovom trenutku isporučuje Rusija. To bi se dalo uštedeti zamenom goriva za proizvodnju struje”, kazao je Golob u razgovoru za televizijsku stanicu POP-TV, prenosi Mina.

On smatra da ukoliko bi ostale članice osigurale struju iz drugih izvora Nemačkoj, Italiji i Holandiji, koji za proizvodnju struje troše “goleme količine” gasa, a za šta postoje realne mogućnosti, te uz druge sinergijske učinke i evropsku solidarnost, izostanak ruskog gasa mogao bi proći bez energetskih redukcija.

Golob, koji je ove sedmice u Berlinu o tome razgovarao i s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olafom Scholzom), kazao je da je Slovenija na poslednjem samitu Evropske unije, u vezi energetske krize, zajedno s državama Beneluksa predlagala da se za energetsku krizu traže solidarna rešenja između svih članica.

PREMIJER EKS-JU ZEMLJE IMA REŠENJE ZA GASNU KRIZU Nemačka bila skeptična, ali sada...

Foto: EPA Sergio Perez

 

Slično je to bilo i u vreme izbijanja pandemije kovida-19, te da se s time složila i predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, prema čemu su tada bile “skeptične” neke velike članice, što se u međuvremenu promenilo.

“Među skeptičnima je u vreme samita bila Nemačka”, naveo je Golob, ali je dodao kako su njegovi razgovori sa Šolcom početkom sedmice u Berlinu pokazali da je sada i Nemačka saglasna da se rešenje za energetsku krizu u Evropi traži u solidarnosti, stvaranju sinergija i racionalnom korišćenju energije, o čemu je Evropska komisija pripremila poseban akt koji će biti predstavljen naredne sedmice.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading