SVET UŽIVO PRATI DEŠAVANJA NA NEBU Avion Nensi Pelosi skrenuo ka Tajvanu (VIDEO)
Printscreen

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da će Peking oštro uzvratiti ako predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan.

"Kina će preduzeti odlučne mere da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet ako predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan", izjavila je na brifingu portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Ona je rekla da Peking sa velikom pažnjom prati maršrutu Pelosijeve, koja boravi na turneji po Aziji, prenosi RIA novosti.

Dodala je da su Kina i Sjedinjene Države u bliskom kontaktu na svim nivoima i putem različitih kanala i da je Kina više puta jasno stavila do znanja SAD da se snažno protivi poseti Nensi Pelosi Tajvanu.

"Nadamo se da američki zvaničnici razumeju važnost i osetljivost ovog pitanja, kao i rizike u vezi s njim", dodala je Hua Čunjjing.

Agencija Rojters javila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi Pelosijeva danas trebalo da doputuje na Tajvan.

Avion u kom se, kako se pretpostavlja, nalazi predsednica Predstavničkog doma SAD Pelosi, skrenuo je kod Celebeskog mora i leti u pravcu Tajvana, pokazuje „Flajtradar“, prenosi Sputnjik.

Kineske amfibije na plažama preko puta Tajvana

Sudeći prema video snimcima na Tviteru Kina šalje veliki broj amfibijskih vozila Tip 63A u provinciju Fudžijan, koja se nalazi tik uz Tajvanski moreuz, nekih 200 km od Tajvana.

Sajber napad

Na sajt predsedništva Tajvana danas je izvršen sajbernapad, pa veb prezentacija u jednom trenutku nije radila, rekao je za Rojters izvor upoznat s ovim pitanjem.

Sajt je brzo vraćen u funkciju, dodaje izvor. Kako navodi britanska agencija, očekuje se da predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi dodje u Tajpej kasnije u toku dana, naveli su izvori.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading