NEMCI NEĆE IMATI ČIME DA SE OBRIŠU, A BRITANCI ŠTA DA POPIJU! Druga strana medalje rata u Ukrajini
Foto: Shutterstock

Martin Krengel, predsednik nemačkog nacionalnog udruženja industrije papira „Die Papierindustrie“, izjavio je da bi kriza mogla da dovede do smanjenja proizvodnje toalet-papira u toj zemlji.

- Naročito zavisimo od gasa za proizvodnju maramica i toalet-papira. Bez toga više nećemo moći da obezbedimo sigurnost snabdevanja - saopštio je Krengel.

Prema podacima „Die Papierindustrie“, svaki nemački građanin koristi u proseku 134 rolne toalet-papira godišnje.

Nemačka: Porastao broj pušača

Udeo pušača u Nemačkoj znatno se povećao od početka pandemije koronavirusa, pokazalo je istraživanje koje je prenela agencija DPA, a po kom 34,5 odsto starijih od 14 godina puši. Pre izbijanja pandemije pušilo je oko 27 odsto Nemaca. Bivši pušači se vratili pušenju zbog stresa i teskobe, navodi se u istraživanju.

- U trenutnoj energetskoj krizi, naš glavni prioritet je da ljudima obezbedimo ovu važnu robu - naglasio je on.

Prošlog meseca Bavarsko udruženje papira upozorilo je da rad fabrika papira može postati neprofitabilan ako budu primorane da rade smanjenim kapacitetom zbog nestašice prirodnog gasa.

S druge strane, u Velikoj Britaniji su restorani, pabovi, mesare, kafići i prodavnice među malim preduzećima koja su prinuđena na zatvaranje zbog rastućih računa za energente.

Male firme zato mole vladu da interveniše i smanji im visoke račune za energiju, koji su u nekim slučajevima porasli i do 400 odsto, zbog čega mnogi strahuju da bi mogli da prestanu da posluju do kraja godine.

Ogromno povećanje cena energije primorava mnoge od preostalih pabova, restorana i drugih malih firmi da skrate radno vreme, a u nekim slučajevima i da se trajno zatvore, pošto su im računi najmanje udvostručeni, a u mnogim slučajevima računi za gas i struju su se utrostručili i nastaviće da rastu i nakon septembra.

Računi su sa 20.000 funti godišnje za gas i struju dostigli 76.000 funti, zbog čega mnogim malim biznisima preti krah.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading