KRALJICA PREMINULA, ČARLS JE KRALJ Evo šta će sada biti sa Britanskom monarhijom
EPA

Bakingemska palata saopštila je da je 96-ogodišnja britanska kraljica mirno preminula u Balmoralu.

Kraljičin najstariji sin, Čarls, automatski se popeo na presto. Čarls će imati krunisanje oko godinu dana nakon njene smrti, kako je "Insajder" ranije objavio.

On će biti poznat kao kralj Čarls III, navodi "Bi-Bi-Si". Kraljevska porodica nije imala novog vladara 70 godina, pošto je kraljica preuzela vlast 1952. nakon smrti kralja Džordža.

Kako je "Insajder" ranije objavio, Čarls se već neko vreme sprema da bude kralj, preuzimajući sve veće odgovornosti poslednjih godina kako je njegova majka starila.

Novi kralj planira da ažurira monarhiju za savremeni svet tokom svoje vladavine.

Prema izveštajima, Čarls namerava da smanji monarhiju

"Telegraf" i "Tatler" izvestili su u aprilu 2021. da je Čarls planirao da donese „smanjenje“ monarhije kada bi preuzeo presto.

Na sajtu kraljevske porodice navedena su 22 člana kraljevske porodice najvišeg ranga u njenoj liniji sukcesije u vreme pisanja ovog teksta.

Međutim, kralj planira da smanji broj starijih članova kraljevske porodice na samo sedam ljudi, kako je ranije izvestila Mihaila Fril iz "Insajdera".

KRALJICA PREMINULA, ČARLS JE KRALJ Evo šta će sada biti sa Britanskom monarhijom

Foto: EPA/IAN STEWART

 

Kralj bi mogao da želi da smanji monarhiju iz više razloga, navodi "The Times". Manja grupa viših članova kraljevske porodice bi uštedela novac monarhije, jer bi manje ljudi bilo finansirano iz suverenih grantova, javnih fondova koji podržavaju zaposlene kraljevske porodice.

"Tajms" je takođe primetio da veća monarhija stvara manje moderno prisustvo u štampi, pošto su pojedinačne kraljevske kuće „ostavljene da rade u svojim sopstvenim odeljcima, bez obzira na uticaj na instituciju“.

Kraljevski portparol Kinsi Šofild rekao je za "Insajder" da će smanjena monarhija verovatno uključiti kralja; Kamilu, koja će postati kraljica supruga; vojvodu i vojvotkinju od Kornvola i Kembridža; Princa Edvard i Sofi, groficu od Veseksa; i En, kraljevsku princezu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading