"KONAČNO USPELI DA OKRVAVE RUKE" Ukrajina organizovala napad na Krimski most, otkrili američki mediji
Foto: Printscreen/Tviter printskrin

Eksploziju koja je oštetila ruski strateški Krimski most i u kojoj su poginule najmanje tri osobe organizovala je Ukrajina, objavili su u subotu "Njujork tajms" i "Vašington post", pozivajući se na izvore.

Visoki ukrajinski zvaničnik sa kojim je "Njujork tajms" uradio intervju tvrdi da iza eksplozije stoji Kijev, dodajući da su napad organizovale ukrajinske obaveštajne službe, koje su organizovale postavljanje bombe na kamion koji je vozio preko mosta.

Ovu tvrdnju je ponovio "Vašington post", koji je, pozivajući se na zvaničnika ukrajinske vlade, takođe pripisao eksploziju specijalnim službama zemlje.

Ovu verziju je podržao novinski sajt "Ukrainska pravda", koji je, citirajući izvor u bezbednosnim službama zemlje, rekao da iza napada stoji obaveštajna agencija pod nazivom SBU.

Iako ukrajinski zvaničnici nisu eksplicitno preuzeli odgovornost za napad, oni su ga pozdravili.

Pomoćnik predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je da je eksplozija „samo početak”, dodajući da „sve nelegalno mora biti uništeno”.

Otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju krajem februara, ukrajinski zvaničnici su više puta obećavali da će napasti most, koji služi kao strateška veza između ruskog poluostrva Krim i Krasnodarskog kraja.

 

 

Iako Kremlj nije direktno optužio Kijev da je iscenirao eksploziju, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je reakcija Ukrajine na incident svedočanstvo „terorističke prirode“ njenog rukovodstva.

U međuvremenu, krimski zvaničnici su direktno uperili prst u Kijev. Vladimir Konstantinov, predsednik republičkog Državnog saveta, izjavio je da su „ukrajinski vandali konačno uspeli da okrvave ruke na Krimskom mostu“.

Snažna eksplozija potresla je most u subotu rano ujutro, izazvavši delimično urušavanje kolovoza na deonici vozila, kao i požar na paralelnom železničkom rasponu gde se zapalilo sedam cisterni sa gorivom.

Prema podacima ruskog Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma, most je oštetio kamion koji je eksplodirao dok je prelazio most. Eksplozija je izazvala najmanje tri smrtna slučaja.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading