OSVETA ZA ŠAMAR U LICE AMERIKE Blizak saveznik im okrenuo leđa, ovo je stravičan odgovor SAD
Foto: Youtube/Printscreen

Američko oružje trebalo bi da bude povučeno iz Saudijske Arabije kao kaznu za smanjenje proizvodnje nafte, što je prošle nedelje najavio de fakto lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), rekli su demokratski poslanici.

„Više godina, američka vojska je raspoređivala baterije protivraketne odbrane Patriot u Saudijskoj Arabiji kako bi pomogla u odbrani naftne infrastrukture od napada raketa i bespilotnih letelica. Ove napredne vazdušne i protivraketne odbrambene sisteme treba ponovo rasporediti kako bi ojačali odbranu istočnog boka saveznika NATO-a poput Poljske i Rumunije — ili prebačeni na naše ukrajinske partnere“, rekao je demokratski senator iz Konektikata Kris Marfi u saopštenju u četvrtak.

Marfi, koji je član Komiteta za spoljne poslove američkog Senata, takođe je podržao pozive da se „zamrzne nova vojna pomoć Saudijskoj Arabiji“ i pozvao na obustavu planirane prodaje naprednih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM) u Rijad.

Američka vlada je prošle godine dozvolila Saudijcima da kupe 180 raketa AMRAAM za 650 miliona dolara. „Odluke o politici imaju posledice, a ovi koraci bi poboljšali odnose sa Saudijskom Arabijom i pomogli Ukrajini“, tvrdi senator.

Vašington već mesecima poziva Rijad da poveća proizvodnju nafte, tvrdeći da bi niže cene naškodile Rusiji i otežale Moskvi finansiranje njene vojne operacije u Ukrajini. Međutim, grupa OPEK+, koja uključuje Rusiju, razbesnela je SAD prošle srede najavljujući smanjenje proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno počevši od novembra.

Potez koji je predvodio Rijad, koji je decenijama bio glavni američki saveznik u regionu Zaliva, bio je „pravi šamar u lice“, rekao je Ro Kana, demokratski kongresmen iz Kalifornije, za list Gardijan.

„Verujem da je to potpuna pogrešna procena Saudijaca“, rekao je on, dodajući da još ima vremena da se zemlja urazumi i poništi odluku OPEK+.

Najnovije vesti sa fronta pratite na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Рашо

17.10.2022 10:04

Ријад је куповао америчке оружје да купи мир од САД. Нико други ту државу није угрожавао нити је сада угрожава до управо САД!