OVO SU GLAVNI ZADACI KINE Đinping podneo izveštaj nacionalnom kongresu KPK
Foto: EPA/XINHUA/YAO DAWEI

Predsravljamo vam neke od najvažnijih detalja iz izveštaja:

U izveštaju se ističe da je prethodnih pet godina od 19. nacionalnog kongresa KPK bilo zaista značajno i izvanredno.

Centralni komitet Partije sprovodi strategiju nacionalnog podmlađivanja usred globalnih promena do sada neviđenih u jednom veku, sa velikim strateškim planovima za unapređenje dela Partije i zemlje.

Istorijska dostignuća u protekloj deceniji

OVO SU GLAVNI ZADACI KINE Đinping podneo izveštaj nacionalnom kongresu KPK

Foto: EPA/XINHUA/YAO DAWEI

 

 

Protekla decenija je obeležila tri velika događaja od velikog neposrednog značaja i dubokog istorijskog značaja za stvar Partije i naroda, rekao je Si.

„Prigrlili smo stogodišnjicu Komunističke partije Kine, uveli smo novu eru socijalizma sa kineskim karakteristikama, iskorenili smo apsolutno siromaštvo i završili izgradnju umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu, čime smo dovršili cilj prve stogodišnjice.

Kina je zabeležila istorijski porast svoje ekonomske snage u poslednjoj deceniji, rekao je Si. Kineski BDP je porastao na 114 biliona juana (oko 16 biliona dolara) sa 54 biliona juana u protekloj deceniji i čini 18,5 odsto svetske ekonomije, što je povećanje od 7,2 procentna poena, rekao je on.

KPK je povela Kinu na novi put ka izgradnji moderne socijalističke zemlje u svakom pogledu, pod rukovodstvom Centralnog komiteta Partije, cela Partija, vojska i kineski narod okupljeni su da izvedu veliku borbu sa mnogim novim karakteristikama vremena, navodi se u izveštaju.

Napominje se da je istorijska odgovornost današnjih kineskih komunista da nastave da otvaraju nova poglavlja u prilagođavanju marksizma kineskom kontekstu i potrebama vremena.

Od 18. nacionalnog kongresa KPK, nastoji da sa hrabrošću izvrši teorijska istraživanja i inovacije, KPK je, iz potpuno nove perspektive, produbila svoje razumevanje zakona koji su u osnovi upravljanja komunističke partije, razvoja socijalizma i evolucije ljudsko društvo.

Centralni zadatak CPC na novom putu nove ere

OVO SU GLAVNI ZADACI KINE Đinping podneo izveštaj nacionalnom kongresu KPK

EPA/MARK R. CRISTINO

 

 

Od ovog dana pa nadalje, centralni zadatak KPK biće da predvodi kineski narod svih etničkih grupa u zajedničkim naporima da se ostvari cilj druge stogodišnjice izgradnje Kine u veliku modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu i da unapredi podmlađivanje kinesku naciju na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji.

KPK ima za cilj da u osnovi ostvari socijalističku modernizaciju do 2035. godine i izgradi Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju koja je prosperitetna, jaka, demokratska, kulturno napredna, harmonična i lepa od 2035. do sredine ovog veka. (Opširnije)

Da bismo izgradili modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu, moramo, pre svega, težiti visokokvalitetnom razvoju, napomunuto je u izveštaju.

Moramo u potpunosti i verno primeniti novu filozofiju razvoja na svim frontovima, nastaviti reforme za razvoj socijalističke tržišne privrede, promovisati otvaranje visokog standarda i ubrzati napore za podsticanje novog obrasca razvoja koji je fokusiran na domaću privredu i karakteriše pozitivne karakteristike. interakcija domaćih i međunarodnih ekonomskih tokova, napomenuto je u izveštaju.

Obrazovanje, nauka i tehnologija i ljudski resursi su temeljni i strateški stubovi izgradnje moderne socijalističke zemlje u svakom pogledu.

Moramo posmatrati nauku i tehnologiju kao našu primarnu produktivnu snagu, talenat kao primarni resurs, a inovaciju kao glavni pokretač rasta, navodi se u izveštaju.

Celoprocesna narodna demokratija

OVO SU GLAVNI ZADACI KINE Đinping podneo izveštaj nacionalnom kongresu KPK

EPA/MARK R. CRISTINO

 

 

Narodna demokratija celog procesa je odlika socijalističke demokratije; to je demokratija u svom najširem, najefikasnijem i najefikasnijem obliku.

Najavljeno je Unapređenje sistema institucija preko kojih narod upravlja državom. 

Navodi se da je sveobuhvatni napredak upravljanja zasnovanog na zakonu bio je duboka revolucija u upravljanju Kine. Upravljanje zasnovano na zakonu važno je za uspeh Partije u upravljanju i podmlađivanju zemlje, za dobrobit naroda i za dugoročnu stabilnost Partije i zemlje.

U nastojanjima da Kinu pretvori u zemlju sa snažnom socijalističkom kulturom, KPK će se fokusirati na podržavanje socijalizma sa kineskim karakteristikama, prikupljanje podrške javnosti, negovanje nove generacije mladih ljudi, razvoj kineske kulture i bolje predstavljanje Kine u svetu.

Poboljšanje blagostanja ljudi

Posebno je istaknut rad za dobrobit naroda kao suštinski deo posvećenosti Partije da služi javnom dobru i upravlja u korist naroda:

KPK će naporno raditi na rešavanju gorućih poteškoća i problema koji najviše zabrinjavaju ljude, poboljšanju osnovnog sistema javnih usluga kako bi se podigli standardi javnih usluga i javne usluge učinile uravnoteženijim i dostupnijim, kako bi se postigao solidan napredak u promovisanju zajedničkog prosperiteta.

Poštovanje, prilagođavanje i zaštita prirode je od suštinskog značaja za izgradnju Kine u modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu.

Kina će dati prioritet ekološkoj zaštiti, očuvati resurse i efikasno ih koristiti, i težiti zelenom i niskougljeničnom razvoju.

Nacionalna bezbednost je temelj nacionalnog podmlađivanja, a društvena stabilnost je preduslov za izgradnju jake i prosperitetne Kine.

Stranka će preduzeti koordinisane korake na obezbeđivanju spoljne i unutrašnje bezbednosti, domaće i javne bezbednosti, tradicionalne i netradicionalne bezbednosti, kao i sopstvene bezbednosti i zajedničke bezbednosti.

Ostvarivanje ciljeva za stogodišnjicu Narodnooslobodilačke vojske 2027. godine i brže podizanje narodnih oružanih snaga na svetske standarde su strateški zadaci izgradnje moderne socijalističke zemlje u svakom pogledu.

KPK će intenzivirati obuku trupa i poboljšati sveobuhvatnu borbenu spremnost, ojačati sveobuhvatno vojno upravljanje i konsolidovati i poboljšati integrisane nacionalne strategije i strateške sposobnosti.

'Jedna zemlja, dva sistema' i nacionalno ujedinjenje

Politika „jedna zemlja, dva sistema” je velika inovacija socijalizma sa kineskim karakteristikama. Pokazalo se da je to najbolji institucionalni aranžman za obezbeđivanje održivog prosperiteta i stabilnosti u Hong Kongu i Makau nakon njihovog povratka u domovinu, navodi se u izveštaju.

KPK će sprovesti svoju opštu politiku za rešavanje tajvanskog pitanja u novoj eri i nepokolebljivo unaprediti cilj nacionalnog ujedinjenja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading