ZNA SE, ALI NE ZNA SE Koliko Rusija ima projektila u svom arsenalu?
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Drugim rečima, koliko dugo Kremlj može da izdrži baraž? Neki analitičari veruju da bi Rusija mogla da troši svoje zalihe preciznog oružja dugog dometa dok se rat koji traje skoro osam meseci odugovlači i sankcije pogađaju njenu ekonomiju, primoravajući je da pribegne manje preciznim projektilima.

Ostaje nejasno da li Rusija ima dovoljno oružja da nastavi udare na Ukrajinu istim intenzitetom koji je počeo nakon eksplozije na Kerčkom mostu 8. oktobra na poluostrvu Krim koji je pripojen Moskvi.

ŠTA KAŽE RUSIJA?

Ruski zvaničnici kažu da vojska ima dovoljne zalihe raketa dugog dometa i da fabrike sve više proizvode, odbacujući tvrdnje Zapada da se njene zalihe smanjuju.

Ruska vojska nije saopštila koliko je raketa ispalila i koliko je ostalo, a nema ni podataka za nezavisnu procenu stanja ruskog arsenala. Predsednik

Vladimir Putin je nedavno predsedavao sastankom na kojem se razgovaralo o planovima za povećanje proizvodnje oružja, ali se klonio pojedinosti u uvodnim napomenama koje su prenosile televizije.

ŠTA KAŽE VAŠINGTON?

Iako Bajdenova administracija veruje da postoje dokazi da je Rusija iscrpila zalihe svog najefikasnijeg oružja, američki zvaničnici kažu da nema naznaka da je Moskva spremna ili voljna da popusti u svojim nedavnim baražima na civilna područja u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Nije odmah bilo jasno šta SAD misle da je Rusija mogla napustiti. Ali dva zvaničnika su rekli da su analitičari američke vlade sa interesovanjem primetili da je Rusija koristila krstareće rakete, a ne manje skupu artiljeriju ili rakete manjeg dometa, nakon eksplozije na Kerčkom mostu.

Taj izbor, rekli su zvaničnici, mogao bi da ukaže na to da Rusiji ponestaje jeftinijeg, pouzdanog oružja srednjeg dometa i da ima problema da popuni svoje zalihe zbog sankcija i prekida lanca snabdevanja.

Relativni mir koji je Kijev uživao pre incidenta na Kerčkom mostu možda je bio znak da Rusija pokušava da sačuva svoje ograničene resurse, prema zvaničnicima, koji su govorili pod uslovom anonimnosti da bi razgovarali o internim procenama vojne snage Rusije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading