RAZARAJUĆI SIJEV UDARAC VAŠINGTONU Americi su preostale samo četiri godine za svoj pakleni plan
Foto: EPA/EPA

Ove reči same po sebi, ne mogu a da ne izazovu zabrinutost u Vašingtonu, ali su u kontekstu tajvanskog pitanja, zvučale prilično preteće. Ipak, primetio je Jakov Kedmi, Zapad još uvek ne razume u potpunosti, šta se tačno dogodilo kada je Si Đinping pročitao svoj govor.

„I tu je izgovorena ključna fraza, koja je Amerikance i njihove saveznike dovela u nevolje“, objasnio je Kedmi u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjevim“.

Očigledno, SAD i NATO su se nadali da imaju vremena da se pripreme za konfrontaciju sa Kinom. Prema planovima zapadnih analitičara, Kina bi trebalo da dostigne vrhunac vojne moći do 2030-2032. Međutim, Si Đinping je odredio druge datume – 2027. godinu.

Zapravo, Vašingtonu su preostale samo četiri godine da ukine Rusiju i fokusira se samo na Peking. Istina, Amerikancima ne ide u prilog konfrontacija sa Ruskom Federacijom, što pokazuje „specijalna operacija“ u Ukrajini. Time se SAD nalaze u krajnje teškoj poziciji.

Ranije je, politikolog Andrej Sidorov izneo mišljenje da je govor Si Đinpinga stavio Vašington pred težak izbor- ili će nastaviti da podržava režim u Kijevu, ili će svu svoju pažnju usmeriti na Tajvan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading