SI ĐINPING PODNEO IZVEŠTAJ 20. NACIONALNOM KONGRESU KPK Ovo su najvažnije tačke obraćanja predsednika Kine
Foto: Alo/Foto: EPA/XINHUA/YAO DAWEI

Si Đinping je podneo izveštaj kongresu u ime 19. CK KPK. U nastavku su navedeni neki od najvažnijih delova izveštaja.

Tema kongresa je visoko držanje velike zastave socijalizma sa kineskim karakteristikama, puna implementacija Misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru, prenoseći veliki osnivački duh Partije, zadržavanje samopouzdanja i izgradnja snage, podržavanje osnovnih principa i probijanje novog terena, napredovanje sa preduzimljivošću i hrabrošću i nastojanje u jedinstvu da se izgradi moderna socijalistička zemlja u svakom pogledu i unapredi veliko podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima, rekao je Si u izveštaju.

Tri velika događaja Protekla decenija je obeležila tri velika događaja od velikog neposrednog značaja i dubokog istorijskog značaja za stvar Partije i naroda, rekao je Si.

„Prigrlili smo stogodišnjicu Komunističke partije Kine, uveli smo novu eru socijalizma sa kineskim karakteristikama, iskorenili smo apsolutno siromaštvo i završili izgradnju umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu, čime smo dovršili cilj prve stogodišnjice."

Ekonomski rast

Kina je zabeležila istorijski porast svoje ekonomske snage u poslednjoj deceniji, rekao je Si. Kineski BDP je porastao na 114 triliona juana (oko 16 biliona dolara) sa 54 biliona juana u protekloj deceniji i čini 18,5 odsto svetske ekonomije, što je povećanje od 7,2 procentna poena, rekao je on.

Centralni zadatak KPK

„Od danas pa nadalje, centralni zadatak KPK biće da predvodi kineski narod svih etničkih grupa u zajedničkim naporima da se ostvari cilj druge stogodišnjice izgradnje Kine u veliku modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu i da unapredi podmlađivanje. kineske nacije na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji“, rekao je Si dok je izlagao misije i zadatke KPK na novom putovanju nove ere. KPK ima za cilj da u osnovi realizuje socijalističku modernizaciju od 2020. do 2035. godine i izgradi Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna, harmonična i lepa od 2035. do sredine ovog veka."

SI ĐINPING PODNEO IZVEŠTAJ 20. NACIONALNOM KONGRESU KPK Ovo su najvažnije tačke obraćanja predsednika Kine

Foto: AP/Andy Wong

 

Narodno blagostanje

Si je obećao da će poboljšati blagostanje i kvalitet života ljudi.

"Ova zemlja je njen narod; narod je država. Kako je CPC vodio narod u borbu za uspostavljanje i razvoj Narodne Republike, zaista se borio za njihovu podršku", rekao je on.

Kina će unaprediti sistem raspodele prihoda.

„Osiguraćemo veću platu za više posla i podstaći ljude da postignu prosperitet kroz naporan rad“, rekao je Si.

„Promovisaćemo jednake mogućnosti, povećati prihode osoba sa niskim primanjima i proširiti veličinu grupe sa srednjim primanjima. Kina će učiniti više da pomogne onima u teškoćama da pronađu posao i zadovolje svoje osnovne potrebe, kao i da poboljša sistem socijalnog osiguranja uz proširenu pokrivenost programa socijalnog osiguranja", rekao je on.

Ponovno nacionalno ujedinjenje

Si je rekao da će KPK sprovesti svoju opštu politiku za rešavanje tajvanskog pitanja u novoj eri i nepokolebljivo unaprediti cilj nacionalnog ujedinjenja.

„Rešavanje tajvanskog pitanja je stvar Kineza, stvar koju moraju da reše Kinezi“, rekao je Si.

"Nastavićemo da težimo mirnom ujedinjenju sa najvećom iskrenošću i najvećim naporom, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere. Ovo je usmereno isključivo na mešanje spoljnih snaga i nekoliko separatista koji traže 'nezavisnost Tajvana' i njihove separatističke aktivnosti; to nikako nije usmereno na naše tajvanske sunarodnike", rekao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading