NA POMOLU VELIKE PROMENE Već uveliko se spekuliše o novim liderima opozicije u Republici Srpskoj
Foto: Printscreen BN TV

Naredni dani i nedelje mogli bi doneti promene u opozicionim partijama u Republici Srpskoj. Nakon što opoziciji nije pošlo za rukom da donese najavljivane promene u Srpskoj, takvi procesi će, sudeći po najavama, zahvatiti dve najveće partije tog bloka – SDS Mirka Šarovića i PDP Branislava Borenovića. Pre nekoliko dana, Mirko Šarović je podneo ostavku ne mesto predsednika SDS-a, a njegov primer sledilo je kompletno rukovodstvo partije.

„Stav svih nas ovde je da su izborni rezultati loši. Kao predsednik stranke imam najveću odgovornost. Moja odluka je da se podnosi ostavka, a isti stav imaju i svi članovi predsedništva”, rekao je Šarović posle sednice predsedništva SDS-a, koja je održana minule sedmice.

Glavni odbor SDS-a ovih dana treba da odluči kako će partija funkcionisati dok ne budu sprovedeni unutarstranački izbori. Očekuje se da će SDS novog lidera dobiti početkom naredne godine. Mediji spekulišu o pretedentima, a među zvučnijim imenima za Šarovićevog naslednika su navodno Milan Miličević, predsednik Glavnog odbora stranke, kao i Milan Radović, vođa banjalučkog SDS-a.

Ovakav razvoj situacije je u skladu s procenama dela analitičara da postizborni put koji je izabrala opozicija nije bio najbolje rešenje, jer se ispostavilo da nije prošlo ni mesec dana od proglašenja pobede u izbornoj noći, preko negiranja rezultata izbora, do sleganja ramenima i priznanja loših izbornih rezultata. Dodikova protivkandidatkinja Jelena Trivić još uvek ne priznaje poraz – za razliku od njenog stranačkog kolege Draška Stanivukovića, mada su opozicionari, izgleda, odustali od nastavka protesta koji su najavljivani zbog „prekrajanja narodne volje”.

I u partiji Jelene Trivić – PDP-u, beleže se varnice zbog ishoda izbora. Banjalučki mediji izdvajaju Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, koji je kao i Jelena Trivić član PDP-a, kao političara koji smatra da su njegovoj stranci potrebne promene na čelu.

„Moj stav će biti potpuna reforma PDP-a, to nije nikakva filozofija. Treba preispitati rezultate izbora i doneti odluku kako dalje. Svi treba da podnesu ostavke kada je takav izborni rezultat, pa i ja”, izjavio je Stanivuković. U političkoj čaršiji kruže glasine kako Stanivuković navodno ima ambiciju da preuzme mesto predsednika PDP-a, a spekuliše se da postoji mogućnost i da formira vlastitu stranku, ukoliko ne uspe u tome da se nametne za lidera, druge po snazi partije u opoziciji.

Naime, ova previranja usledila su jer su dve vodeće partije opozicije osvojile manji broj glasova za Parlament BiH i Skupštinu RS u odnosu na izbore pre četiri godine, a njihovi kandidati, Mirko Šarović i Jelena Trivić, nisu uspeli da ubede birače da su bolji izbor od Željke Cvijanović i Milorada Dodika u trci za mesta srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika RS.

Poslednja dešavanja bila su povod i za neka direktnija prepucavanja. Nebojša Vukanović, opozicionar iz Trebinja, čiji je Pokret za pravdu i red prešao izborni cenzus, iznosi optužbe na račun Draška Stanivukovića. Zamera mu da se isuviše „približio republičkoj vlasti”. Gradonačelnik Banjaluke brani se argumentima da opozicionari u poslaničkim klupama i oni koji vode glavni grad Republike Srpske nemaju isti komfor u delovanju, što je odgovornost koja zahteva izvesni stepen saradnje sa republičkim nivoom vlasti.

 

 

U pokušaju da dočaraju odnos dvojice opozicionara, mediji navode kako Vukanoviću aktuelni gradonačelnik Banjaluke „sve više liči na Vuka Brankovića”, na šta Stanivuković odgovara: „Karađorđeva politika za kriminal i korupciju, a Obrenovićeva za dobre stvari, jedino tako možemo pobediti. Nateraću i najveće političke neprijatelje da rade za Banjaluku i ne brinite saborci i opozicijo, ja sam čovek naroda i ničiji više.”

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading