ZVANIČNO Donald Tramp je objavio kandidaturu na predsedničkim izborima 2024. godine
Foto: AP/Joe Rondone

Republikance od kontrole nad Predstavničkim domom Kongresa deli samo jedna pobeda, a tanke nade demokrata da će zadržati većinu u Predstavničkom domu u ponedeljak su skoro ugašene, sa pet trka dobijenih za republikance. Ostalo je neizvesno 14 mesta u Predstavničkom domu, sa 217 predviđenih za republikance i 204 za demokrate.

Demokrate bi morale sve da ih uzmu da bi zadržale kontrolu – što je kako piše “Politiko” skoro nemoguć zadatak. Ipak, demokrate su nakon pobede u Nevadi zadržale kontrolu nad Senatom, jer su stigle do neophodnih 50 mesta.

Nakon što je postalo izvesno da donji dom Kongresa poprima crvenu boju, Tramp je u utorak u svojoj vili Mar-a-Lago na Floridi pred televizijskim kamerama objavio kandidaturu za predsednika.

- Da bih Ameriku ponovo učinio velikom i slavnom, večeras objavljujem svoju kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država - rekao je Tramp okupljenima u Mar-a-Lagu gde će biti sedište njegove kampanje.

ZVANIČNO Donald Tramp je objavio kandidaturu na predsedničkim izborima 2024. godine

Foto: Printscreen

 

Ukoliko pobedi, postaće drugi predsednik Sjedinjenih Država kojem je to pošlo za rukom na dva neuzastopna izbora.

A on nije tako slab kandidat kako bi mnogi očekivali – ili se nadali, piše u svojoj analizi za “Njujork tajms” dopisnik “Dispeča” i saradnik Instituta za kompetitivna preduzeća (CEI) Kevin Vilijamson. On veruje da će Tramp najverovatnije da bude republikanski kandidat za predsednika 2024.

S obzirom da Amerika ima samo dve glavne političke partije, on bi mogao da pobedi na izborima (za kandidata), a to bi bilo loše za zemlju, piše Vilijamson.

Ukoliko i dok neko drugi ne uđe u arenu i dokaže suprotno, te uprkos razočaravajućim rezultatima republikanaca na međuizborima za koje mnogi krive Trampa, on ostaje lider Republikanske partije. Njegov stil personalizovane politike je nekompatibilan sa bilo kakvom koalicionom politikom, a njegov plan za ličnu vladavinu u drugom mandatu se pretvara u noćnu moru, navodi Vilijamson.

On je ocenio da se Tramp našao u dominantnoj poziciji jer su republikanci “u haosu”, ali da to nije nužno problem za njega. Republikanci su podeljeni unutrašnjim rivalstvima i ogorčenim optužbama što je za Trampa, kako ceni Vilijamson, savršeno okruženje. Ipak, Trampov politički dosije nije posebno impresivan.

On je jedan od svega 10 predsednika koji nisu uspeli da osvoje reizbor, pored Vilijama Tafta, Martina Van Bjurena i Džordža Buša starijeg. Na tek proteklim međuizborima je čovek koji se smatra Trampovom najvećom konkurencijom za republikanskog kandidata 2024, Ron Desantis sa Floride, glatko pobedio demokratskog rivala za skoro 20 poena.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading