POSLE LEDENOG DOBA - KRVAVO PROLEĆE! Povlačenje i ukopavanje Rusa uz svakodnevno žestoko raketiranje uvod su u konačni obračun
Profimedia

Vlasti su pozvale narod da štedi energiju smanjenjem upotrebe kućnih aparata kao što su rerne, mašine za pranje veša, električni čajnici i pegle, ali i negirala da planira da evakuiše gradove. S druge strane, Maksim Timčenko, šef najveće ukrajinske privatne energetske kompanije DTEK, rekao je da bi ljudi trebalo da razmotre napuštanje zemlje kako bi smanjili potražnju za električnom mrežom u zemlji.

Bežanija ili evakuacija

- Ako mogu da nađu alternativno mesto za boravak još tri ili četiri meseca, to će biti od velike pomoći sistemu - rekao je on, dok mediji javljaju da se vlasti zbog svakodnevnih ruskih raketiranja energetske infrastrukture spremaju da upute apel stanovnicima gradova da počnu da se evakuišu i odlaze na sela, gde će osim grejanja imati i tople obroke, što bi u gradovima moglo da postane nemoguće.

Kako procenjuju zapadni analitičari, ruski predsednik Vladimir Putin raketiranjem energetske infrastrukture i ostavljanjem cele zemlje u mraku i bez grejanja želi da potpuno slomi moral Ukrajincima, da bi potom na proleće usledila žestoka ruska ofanziva kojom bi primorao Kijev na predaju i mir pod svojim uslovima.

Putin prevario Zapad

Ono što analitičari smatraju veoma interesantnim jeste način na koji je Putin ubedio Zapad da ima problema s nedovoljnim količinama pametnog oružja.

- Ruske snage su na početku rata sporadično koristile projektile, među kojima su i visokoprecizni hipersonični, na osnovu čega je na Zapadu zaključeno da Moskva ima male zalihe tog oružja i da mora da ga štedi - rekao je neimenovani izvor, i dodao da u poslednje vreme Rusija lansira na stotine takvih projektila, što zapadni analitičari koji su priznali grešku u proceni smatraju ključnim dokazom da se Moskva odavno pripremala za ovaj rat i da je ne samo uskladištila veliku količinu pametnog naoružanja već i da je pre sankcija koje je očekivala napravila ogromne zalihe neophodne elektronike koja se može nabaviti samo na Zapadu.

Takođe smatraju da Rusija i sada uspešno kupuje takvu robu, ali je provlači ispod radara sankcija kao delove za krajnje nevine proizvode koji na prvi pogled nemaju nikakve veze s oružjem. Najlakše se, objašnjavaju, dolazi do raznih čipova koji se mogu koristiti u čitavom spektru elektronike, među kojom su i projektili. Vašington, kako se navodi, zasad nema način da takvim nabavkama stane nakraj.

Prolećna ofanziva

Analitičari su uvereni, i pored velikog slavlja Kijeva zbog oslobađanja brojnih mesta, da Rusi zapravo samo prave taktičke pokrete na terenu i da se ukopavaju na mestima koja se lako brane, čekajući na pad morala Ukrajinaca zbog predstojeće zime, dok bi njihovi novomobilisani borci u međuvremenu stekli nešto staža na frontu. Potom se očekuje žestoka ruska ofanziva. Štaviše, Institut za proučavanje rata smatra da će Rusija obaviti još jednu mobilizaciju dodatnih snaga za te potrebe.

Inače, prema procenama ukrajinske strane, do sada je onesposobljena gotovo polovina energetskog sistema te zemlje. Vlasti u Kijevu se pripremaju za razne scenarije, a među njima je i potpuno gašenje električne mreže u prestonici.

- Spremamo se za različite scenarije, uključujući potpuno gašenje - rekao je zamenik šefa gradske administracije Mikola Povoroznik.

Stigao sneg

Do sada je, kako je rekao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, bez struje ostalo deset miliona njegovih sunarodnika.

- Situacija sa isporukom struje je teška u 17 regiona, kao i u prestonici - rekao je on.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj je izjavio da čim temperature padnu ispod nule u Kijev stižu prve pahulje. Juče je u ukrajinskoj prestonici temperatura bila šest stepeni ispod nule, a pre nekoliko dana počeo je da pada i sneg.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading