NATO U NEVERICI Jedna država članica nikad jače zapretila drugoj
Foto: EPA/EPA

Svetov smatra da u Erdoganovim rečima ima dosta blefa. Jer Grčka je članica Evropske unije, za razliku od Ankare, što ne može a da ne izazove ljubomoru u Turskoj. Obe strane takođe polažu pravo na dokazane rezerve nafte i gasa u Mediteranu.

„Zbog toga, tenzije već dugo vise u vazduhu, ali ne mislim da će Sjedinjene Države dozvoliti da se pokrene vojni sukob između dve članice Severnoatlantske alijanse. To bi bio udarac za NATO“, smatra politikolog.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je nedavna proba turskog balističkog projektila „Tajfun“ prestrašila Atinu i naveo je da Ankara neće sediti skrštenih ruku ako Grčka nastavi sa militarizacijom svojih ostrva u Egejskom moru.

„Sad smo počeli da pravimo naše rakete, a ova proizvodnja je uplašila Grke. Kažete „Tajfun“, a oni se boje, kažu da mogu da pogode Atinu. Da, naravno da može da pogodi. Ako ne ostanete mirni, ako pokušate da postavite oružje koje ste dobili iz SAD na ostrva, i hoće“, upozorio je Erdogan, navodi agencija Anadolija, a prenosi Sputnjik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading