SKANDALOZNO Nastavlja se progon Ukrajinske crkve: Zelenski hapsi „proruske“ monahe
Shutterstock

Kako prenose mediji u Moskvi, teško naoružani policajci su pretresali 14 crkava i sveštenika u Harkovskoj oblasti. Jedan broj sveštenika je optužen za antidržavnu delatnost, a među njima je rektor Bogoslovije UPC arhiepiskop Jov.

- Preko svojih medija Ukrajinci su saopštili da su u hramovima i kod sveštenika i monaha navodno pronašli „prorusku“ literaturu i takozvane Georgijevske trake, koje Rusi nose kao znak sećanja na Dan pobede nad fašizmom. Za to im preti zatvorska kazna od pet godina, a Kijev najavio da će uhapšene sveštenike i monahe staviti na listu za razmenu zarobljenika – javila je RIA Novosti.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve čije sveštenike proganjaju oglasio se mitropolit Antonije, koji je upozorio vlasti da je pritisak na crkvu nedopustiv u civilizovanoj zemlji, jer Ustav garantuje pravo da se slobodno ispoveda svoja vera.

- Nedostojno je da se u evropskoj zemlji pravi takav pritisak izmišljenim optužbama i pritiskom medija na rukovodstvo i sveštenstvo UPC. Mi ćemo se zvanično žaliti svim evropskim institucijama za ljudska prava – rekao je mitropolit.

Pravno odeljenje Ukrajinske pravoslavne crkve je ranije saopštilo da je Predlog zakona o veroisposvesti koji je stigao u Vrhovnu radu (parlament) napravljen sa ciljem da se likvidira najveća crkva u Ukrajini. Istovremeno, smenjena je doskorašnja predsednica ukrajinske Službe za slobodu veroispovesti Jelena Bogdan, jer je otvoreno govorila da istražni organi i policija moraju da se pridržavaju Ustava.

Pakleni planovi vlasti u Kijevu

Jedan od planova rukovodstva Ukrajine je da, kompromitujujući sveštenike najveće crkve, utiču na vernike da pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine koju je stvorio bivši predsednik Petro Porošenko a podržao je vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je dugo bio protiv raskolnika i podržavao je Moskovsku patrijaršiju ali kada je na njega pritisak napravila Amerika, on je brzo promenio stav i potpisao tomos (akt priznavanja autokefalnosti) novoosnovanoj crkvi. Takođe, vlasti u Kijevu planiraju da se i proslava Božića pomeri na 25. decembar, kako bi se i promenom u crkvenom kalendaru udaljila ukrajinska crkva od ruske.

Uprkos svemu, raskolnička crkva nije uspela da na svoju stranu privuče veći broj sveštenika i vernika. Ovih dana, kako javlja TASS, u vreme Božićnog posta hramovi UPC su puni, što dovoljno govori o tome kome narod veruje.

SKANDALOZNO Nastavlja se progon Ukrajinske crkve: Zelenski hapsi „proruske“ monahe

MUP Ukrajine

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading