"NAPRAVILI SMO GLOBALNU KOALICIJU!" Bajden se obratio pre Kongresom SAD: Radićemo ono što najbolje radimo!
Foto: AP/Susan Walsh

Predsednik SAD Džozef Bajden je u tradicionalnom obraćanju Kongresu pozvao republikance da podignu gornju granicu američkog duga i podrže poresku politiku koja je naklonjenija Amerikancima srednje klase. 

Bajden je, kako ocenjuje "Hil", održao govor u momentu u kome se suočava sa osrednjim rejtingom, podeljenim Kongresom i pripremom kampanje za izbore 2024. godine. 

U prvom obraćanju na zajedničkoj sednici Kongresa otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom, Bajden je govorio o stanju nacije, komentarisao unutrašnju i spoljnu politiku i pohvalio ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi, piše "Glas Amerike".

U delu govora posvećenom spoljnoj politici, američki predsednik se obratio prisutnoj ukrajinskoj ambasadorki, kojoj je poručio da su "Sjedinjene Američke Države ujedinjene u podršci Ukrajini". 

"Zajedno sa NATO-om smo pokazali snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju", istakao je Bajden.

Bajden se osvrnuo i na odnose sa Kinom, istakavši da će "zaštititi državu ukoliko Kina ugrozi njen suverenitet".

"Moja administracija će uvek štititi suverenitet Sjedinjenih Država. Posvećeni smo saradnji sa Kinom - tamo gde to može da unapredi američke interese i koristi svetu. Ali nemojte pogrešno misliti - prošle nedelje smo jasno rekli: ako Kina ugrozi naš suverenitet, zaštitićemo našu zemlju, što smo i učinili", rekao je američki predsednik.

Obraćajući se republikancima koji kontrolišu Predstavnički dom, Bajden je ukazao da je potpisao više od 300 zakona koje su zajednički predložile dve strane.

"Mojim republikanskim prijateljima poručujem da, ukoliko smo mogli da sarađujemo u prošlom sazivu Kongresa, nema razloga da to ne činimo i sada. Građani su nam poručili da nas borba radi borbe, moć radi moći, ili sukob radi sukoba, ne vodi nigde", ukazao je američki predsednik.

On se osvrnuo i na cenu lekova u Americi, navodeći da velike farmaceutske kompanije građanima "nepravedno naplaćuju stotine dolara", kao i da su u prethodnom periodu ostvarivale rekordne zarade.   

Bajden je ukazao na potrebu reforme policije, koja je poslednjih dana bila značajna tema zbog smrti Tajrija Nikolsa, Afroamerikanca iz Memfisa koji je preminuo nakon brutalnog policijskog prebijanja.

Bajden je ponovo pozvao Kongres da usvoji predlog Zakona koji se u javnosti pojavio nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda. Predlog još nije usvojen u Kongresu, a na osnovu tog zakona trebalo bi da policijske uprave i službenici dosledno odgovaraju za svoje postupke. 

Američki predsednik se istovremeno založio za zabranu automatskog oružja, a obećao je i da će uložiti veto na svaki pokušaj zabrane abortusa na nacionalnom nivou. On je pozvao Kongres da ponovo uspostavi pravo koje je Vrhovni sud ukinuo juna 2022. godine, kada je poništena sudska presuda "Ro protiv Vejda" koja je garantovala mogućnost prekida trudnoće kao ustavno pravo svake žene u SAD.

Kako ocenjuje "Hil", Bajdenovi predlozi o zabrani oružja, kodifikaciji prava na abortus, uvođenju novih poreza i zaštiti sindikata nemaju realne šanse dok republikanci kontrolišu Predstavnički dom. 

"Glas Amerike" ocenjuje da je Bajden održao govor o stanju nacije u trenutku kada većina američkih građana nema povoljno mišljenje o njemu i navodi da, prema anketi "Vašington posta" i televizijske mreže Ej-Bi-Si, 62 odsto Amerikanaca smatra da Bajden nije mnogo postigao tokom dve godine mandata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading