AMERIKA BACILA MILIJARDE Nevidljivi avioni se polače iz upotrebe
Foto: eng.chinamil.com.cn

Masovno penzionisanje

Za narednu godinu je najavljeno i povlačenje 67 aviona F-15 C. Sve letelice tog tipa će zbog starosti i rasta troškova za održavanje biti penzionisane do 2026. godine. Kako se ističe, održavanje flote od 220 F-15 C je drugo po visini troškova, odmah iza F-22.

Avioni F-22 i F -35 „lajtning 2”  su zbog visoke cene nabavke i održavanja sve veći kamen oko vrata Pentagona. Zbog toga je odlučeno da se avioni predviđeni za zamenu nadomeste letelicama tipa F-15 IKS. Taj avion nosi nadimak „orao 2”. Po ceni od oko sto miliona dolara po primerku, ta letelica ima znatne prednosti čak i u odnosu na mlađu, nevidljivu braću. Recimo, borbeni radijus leta  kod „orla 2”  iznosi 1220, a kod reptora 530 milja. Novi orao je modernizovan, odnosno kako se ističe, ima digitalnu kičmu i može da ponese više oružja od „reptora” i „lajtninga 2”.

Kada je reč o oružju, novi F-15 ima jednu izuzetno veliku prednost – može da nosi hipersonične rakete a to je, veruje se, oružje budućnosti. Trenutno, Rusija vodi na tom polju. U Americi, kompanija Lokid Martin je preuzela razvoj hipersničnih raketa.

Leti i bez jednog krila

Novi orao može da nosi čak 12 raketa tipa vazduh-vazduh. Uz već spomenuti radijus, on će moći da pokrije veliku površinu i suprotstavi se većem broju ciljeva. Takođe, on je zadržao sve prednosti prethodnih modela tog aviona, koji ima najbolji borbeni rezultat u istoriji avijacije. Uništio je više od sto neprijateljskih aviona, a pri tom, nije izgubljen niti jedan primerak. Ilustracije radi, jedan izraelski F-15 se 1983. godine tokom vežbe iznad pustinje Negev, sudario sa jednim A-4 čiji pilot je odmah iskočio iz aviona. Posada F-15 u prvom trenutku nije bila svesna oštećenja njihovog aviona, koji je tom prilikom izgubio dve trećine krila. Bez obzira na to, avion je sleteo bezbedno, popravljen i ostao u upotrebi.  

Iako pojedini vazduhoplovni stručnjaci ukazuju da je kupovina novih aviona tipa F-15 IKS samo kratkoročna kupovina vremena, U Pentagonu smatraju da je taj posao potpuno opravdan. Uz nabrojane prednosti „orao 2” ima sposobnost da krstari nadzvučnom brzinom i može da nosu nuklearno oružje. Takođe, cena od oko sto miliona dolara i nije tako visoka, kako se čini. Naime, Indija je kupila francuske „rafale” koji su plaćeni 115 miliona dolara po avionu.

Ukrajina je nedavno u okviru zahteva da joj NATO obezbedi avione za rat sa Rusijom, izradila nadu da će dobiti avione F-16 i F-15. U Pentagonu su avion F-15 odmah isključili, dok je F-16, dok predsednik Bajden nije stopirao tu priču, ostao kao otvorena opcija. Taj avion je dostigao kraj razvojnih mogućnosti zbog čega je on praktično, već otpisan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading