DAN D ZA PREŽIVELE! Vremena za nove lepe vesti je sve manje
Foto: Printscreen/MUP

Razlog tome leži u činjenici da su spasioci čak i juče, pet dana nakon razorniih potresa koji su opustošili Tursku, izvlačili preživele. Nervoza među običnim ljudima raste, svi se nadaju da će sledeći spaseni biti neko njihov. I pribojavaju se ponedeljka.

- Tada dolazi do odluke o potpunom uklanjanju ruševina, ali uvek postoje ekstremni slučajevi da neko uspe da preživi. Timovi i dalje nastavljaju, mi nastavljamo i dalje da radimo – objasnio je pre nekoliko dana vođa srpskog spasilačkog tima u Turskoj Davor Vidović.

Na mestima gde su spasioci je i masa onih čiji najmiliji su zatrpani i koji ne znaju da li će ih videti žive. Pritisak na spasioce je ogroman, a svako novo izvlačenje dočekuje se slavljem, suzama radosnicama i ovacijama, ali i iščekivanjem da ta osoba ne bude poslednja, već da se ubrzo na svetlosti dana pojavi još neko.

Nažalost, kao što je i očekivano, spasioci iz ruševina mahom izvlače žrtve. Ujedinjene nacije su procenile da trenutna brojka od oko 25.000 mrtvih ne samo da neće biti konačna, već da se strahuje da će biti duplirana.

Teška mašinerija se, dok ima nade da postoje preživeli, koristi veoma pažljivo, kako ne bi došlo do urušavanja koja bi mogla da ubiju nekoga ko se nalazi ispod gomile betona, a ko bi realno mogao biti spasen.

S obzirom na to da je katastrofalni zemljotres udario u ponedeljak, kao i da je veoma hladno, vremena za pronalaženje preživelih sve je manje i manje, te iz sata u sat opadaju šanse za uspešno spasavanje. Ipak, čuda se dešavaju, pa spasioci i nakon više od 120 sati uspevaju da izvuku žive ljude iz ruševina.

Na terenu, osim kada se upale teške mašine ne bili bezbedno pomerile neki komad betona, vlada stravična tišina. Ona je neophodna da bi se čula eventualna dozivanja u pomoć ispod ruševina. Osluškuje se svaki šum, ne bi li se čuo nečiji glas, disanje, ili bilo kakvo signaliziranje. Ne bi li uspeli da izvuku još koju bebu, dete, ženu, muškarca... A vreme neumitno curi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading