PUTINOV ULTIMATUM LEDI KRV U ŽILAMA! Ovo je "crvena linija" posle koje sledi proširenje ukrajinske operacije
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Ako Zapad odluči da Ukrajini isporuči napredno oružje većeg dometa, Rusija će morati da odgurne pretnju dalje od svojih granica, upozorio je predsednik Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju parlamentu.

„Zapad koristi Ukrajinu i kao ovna protiv Rusije i kao poligon za obuku“, dodao je on u utorak, skoro godinu dana nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi.

„Jedna stvar svima mora biti jasna“, rekao je Putin. „Što je veći domet zapadnih sistema koji stignu u Ukrajinu, to ćemo dalje biti primorani da odgurnemo pretnju od naših granica. To je očigledno."

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara 2022, navodeći potrebu da se zaštiti narod Donbasa i neuspeh Kijeva da sprovede sporazum iz Minska iz 2014-15.

Mnoge zapadne zemlje su od tada isporučile Ukrajini teško naoružanje, uključujući višecevne raketne bacače HIMARS i haubice M777 američke proizvodnje. Britanski premijer Riši Sunak rekao je u nedelju da će njegova zemlja biti prva koja će Ukrajini „obezbediti oružje većeg dometa“. Američki predsednik Džo Bajden, koji je u ponedeljak otputovao u Kijev, takođe je obećao da će poslati još oružja, uključujući dodatne rakete HIMARS.

"SAD SU DOBILE ONO ŠTO SU ZASLUŽILE" Oglasio se Medvedev nakon što je Rusija suspendovala učešće u START-u

 

 

Moskva je više puta optuživala Kijev da koristi strano oružje za neselektivno granatiranje gradova i ubijanje civila. Aleksandar Bastrikin, šef ruskog istražnog komiteta, rekao je u ponedeljak da je u Donbasu od 2014. godine ubijeno oko 5.000 ljudi, a ranjeno skoro 9.000.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading